Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O companie daneză va folosi drone uriaşe pentru a ajuta la mentenanţa celor mai mari turbine eoliene maritime

9 Noiembrie 2023 - 11:17
Redacţia PiataAuto.md
Cele mai mari şi mai puternice turbine eoliene din lume sunt cele maritime, pentru că acolo de obicei vânturile sunt mai puternice şi mai favorabile. Aceste turbine eoliene pot avea elice cu diametru de până la 230-260 metri, ceea ce înseamnă că şi turnul care susţine turbina, cu generatorul în centrul său, poate avea 130-160 metri şi mai mult. Iar asta face mentenanţa lor dificilă, întrucât orice operaţiune presupune deplasarea cu o navă până la fiecare din ele şi urcarea unor muncitori în zona centrală a generatorului, iar dacă e nevoie de utilaje mai grele, sunt necesare mai multe urcări şi coborâri.
Acum, însă, compania daneză Orsted a anunţat că va implementa drone noi uriaşe, care vor uşura semnificativ procesul de mentenanţă a celor mai mari turbine eoliene. Urcarea muncitorilor pe turnul turbinei mai e necesară deocamdată, dar aceştia pot urca acum fără greutăţi, dronele fiind cele care le vor aduce tot necesarul sus.
Dronele folosite au o anvergură de 2,6 metri şi pot transporta 68 kg de sarcină utilă, în timp ce greutatea proprie a dronei e de 58 kg. Acestea sunt conduse autonom până la locaţia indicată şi sunt adaptate pentru stabilitate sporită în zone cu vânturi intense, un factor deosebit de important în regiunile unde sunt instalate parcurile eoliene.
Practic, o singură navă va putea sta în aşteptare în regiunea lucrărilor, iar de pe ea vor decola drone spre muncitorii aflaţi pe turnurile turbinelor din apropiere. Astfel, se vor putea face mai multe lucrări în paralel, cu echipe mai mari, iar muncitorii vor fi scutiţi de povara greutăţilor ridicate sus.
Primul parc maritim unde va fi implementat acest proces de mentenanţă cu drone va fi Hornsea 1, unul din cele mai mari parcuri din lume, care a şi deţinut acest titlu o perioadă, situat lângă ţărmul Marii Britanii. Acolo sunt instalate turbine cu o putere sumară de 1,2 GW.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter