Toate drumurile din Moldova au fost curăţate de zăpadă, care a ajuns şi la peste 2 metri în unele cazuri, şi se circulă în regim normal

28 Noiembrie 2023, 09:34
Redacţia PiataAuto.md
Ninsorile de duminică din Moldova, au fost cu siguranţă cele mai abundente de minim 10-20 ani încoace. În unele regiuni ale ţării viscolul a favorizat crearea straturilor de zăpadă de peste 2 metri înălţime, depăşind până şi înălţimea unor maşini de teren. Astăzi dimineaţă, ministerul dezvoltării regionale şi a infrastructurii din Moldova a anunţat că, după 48 ore de la începutul ninsorii, toate drumurile din Moldova au fost curăţate de zăpadă şi se circulă deja în regim normal, dar cu prudenţă specifică iernii, întrucât mai există gheaţă pe carosabil, iar temperaturile de afară sunt în continuare sub zero.
În contextul ninsorii s-au produs şi cazuri tragice, precum cel al celor doi soţi de 63 şi 64 ani din Căuşeni, care ar fi stat cu maşina pornită în zăpadă, în timp ea derapase şi avea ţeava de eşapament relativ acoperită, iar astfel versiunea principală analizată e intoxicarea cu monoxid de carbon. În asemenea cazuri, asigurarea că ţeava de eşapament are unde evacua gazele e crucială, iar regimul de recirculare al maşinii poate servi drept o asigurare în plus, astfel încât maşină să ia tot aerul din habitaclu pentru sistemul de climatizare.
Foto: VW-ul de la Căuşeni, acoperit complet de zăpadă

Au existat şi nenumărate exemple de ajutor reciproc, oferit şi de către cei care nu aveau obligaţia s-o facă, dar au reacţionat rapid. Aici e vorba şi de pasionaţii de offroad, dar şi câţiva agricultori care şi-au scos tractoarele în a ajuta oamenii blocaţi în jurul satelor lor. De asemenea, ieri administraţia de stat a drumurilor a menţionat că două companii care efectuează lucrări la mai multe şantiere din sudul ţării — Onur şi Avtomagistral Pivden — şi-au scos tractoarele mari în ajutor şi au ajutat la deblocarea drumurilor şi a maşinilor blocate pe ele.
Foto: Utilajele folosite în mod normal la construcţia drumurilor, antrenate în ajutor la deblocare din zăpadă

Desigur, poliţişti, medicii şi salvatori au muncit mai intens ca oricând, iar ieri încă se mai blocau ambulanţe în încercarea de a ajunge către destinaţii greu accesibile, ambulanţe care au trebuit ajutat apoi de salvatorii IGSU.
Astăzi, ministerul infrastructurii anunţă că se vor mai face lucrări de lărgire a zonelor curăţate pe drumuri, acolo unde s-a pus prioritate pe curăţarea a câte o bandă pe sens, sau nu a fost curăţată întreaga lăţime disponibilă a benzilor. Însă la orele dimineţii nu mai existau trasee blocate.
Foto: Un agricultor ajută la deblocarea unui camion de pompieri
Foto: La sudul Moldovei, cineva încearcă să deblocheze o Niva acoperită complet cu zăpadă
0
1,461
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!