Cel mai mare parc eolian terestru din lume prinde contur în SUA, cu comenzi de sute de turbine eoliene plasate şi parametri impresionanţi

29 Decembrie 2023, 18:22
Redacţia PiataAuto.md
Cel mai mare parc eolian terestru din lume, numit SunZia, a început a prinde contur, prin pregătirea terenului şi lucrări preliminare de construcţie pentru viitoarele turbine şi firele electrice de transmisie, pe de o parte, dar şi prin plasarea de comenzi majore pentru producţia de turbine eoliene, pe de alte parte. Parcul eolian e atât de mare, încât niciun producător de turbine din lume nu poate produce de unul singur în timp util atât de multe turbine, aşa că vor fi plasate minim 3-4 comenzi majore la diverşi producători. Chiar şi aşa, fiecare din aceste comenzi va marca recorduri pentru producătorii contractaţi.
Producătorul danez Vestas, de exemplu — una din cele mai mari companii din lume din acest domeniu, fiind creditată totodată şi drept inventator al designului actual al turbinelor eoliene — a anunţat că a primit o comandă record pentru a asigura circa 1/3 din puterea de producţie a parcului eolian SunZia. Înainte de a vorbi despre turbinele Vestas care vor fi instalate în acest nou parc eolian din SUA, e nevoie să înţelegem scara lui uriaşă totală în cifre.
Astfel, SunZia va fi un parc eolian terestru, situat în statul american New Mexico, într-o zonă nu tocmai foarte dens locuită. Tocmai de asta, proiectul vine la pachet cu construcţia unei noi linii electrice de înaltă tensiune, de 525 kV, de circa 880 km lungime, care va transporta electricitatea spre statul vecin, Arizona.
Parcul eolian SunZia va avea o putere totală instalată de 3,5 GW, sau 3.500 MW dacă e mai uşor să exprimăm în MW. Pentru comparaţie 3,5 GW de putere înseamnă cam jumătate din puterea necesară pe timp de zi României la nivelul întregii ţări, iar în cazul Republicii Moldova, de exemplu, asta înseamnă cam de 4,3 ori mai mult decât cei 0,8 GW necesari pe timp de zi iarna. Desigur, turbinele eoliene pot avea intermitenţe şi mai ales pe uscat randamentul general e mai mic decât în cazul turbinelor amplasate pe mare, dar oricum la 3,5 GW putere totală instalată, media anuală va fi impresionantă.
Estimarea iniţială a companiei Pattern Energy, care dezvoltă acest proiect, era că va fi nevoie de minim 900 de turbine eoliene pentru parcul SunZia. Aşa cum spuneam, întrucât toţi producătorii au comenzi plasate în derulare, nimeni n-ar putea produce 900 de turbine eoliene terestre suficient de repede, încât parcul SunZia să poată fi încadrat în termenii săi de operare, prin urmare a fost nevoie de distribuirea comenzilor la câţiva producători, iar primul care anunţă despre o asemenea comandă e Vestas.
Cei de la Vestas spun că vor livra 242 de turbine eoliene de model V163-4.5 MW, ceea ce înseamnă că au 163 metri în diametrul elicei şi 4,5 MW putere. Astfel, cele 242 turbine a câte 4,5 MW vor însuma o putere de 1.089 MW. Deci, aproape 1,1 GW din cei 3,5 GW ai SunZia vor fi asiguraţi de Vestas. Aşa cum spuneam, e un record de comenzi şi Vestas aminteşte că până în prezent SunZia e şi cel mai mare parc eolian terestru unitar din lume.
Turbinele vor începe a fi produse pentru acest parc către finalul anului viitor şi vor începe a fi livrate în 2025, iar conectarea parcului eolian la reţea e programată pentru prima jumătate a anului 2026. Acesta ar trebui să asigure consumul anul echivalent a 3 milioane de americani.
O singură turbină Vestas V163-4.5 MW poate produce anual până la 22-25 GWh de electricitate, deci e estimată să opereze în mediu la un randament de circa 62-64%. Prin urmare, întregul parc eoliana ar urma să producă până la 19-20 TWh de electricitate anual.
0
8,613
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!