China a pus în funcţiune un nou parc uriaş de energie regenerabilă, cu turbinele eoliene şi panouri fotovoltaice, şi acesta urmează a fi lărgit încă de 8 ori

25 Decembrie 2023, 19:09
Redacţia PiataAuto.md
Despre faptul că în anul 2023 China bate toate recordurile la ritmul de construcţie şi inaugurare a noilor parcuri fotovoltaice şi eoliene am vorbit de mai multe ori în ultimele luni, dar unele proiecte sunt fabuloase chiar şi la scara imensă a Chinei. Proiectul despre care vorbim azi, Huaneng Longdong Energy Base, e printre cele mai grandioase din lume şi din China şi a fost conectat la reţea acum câteva zile, având dimensiuni şi putere uriaşă.
Construcţia acestui proiect combinat cu turbine eoliene şi panouri fotovoltaice a început în anul 2021, deci ceea ce vedem azi inaugurat a durat doar doi ani în comanda turbinelor şi panourilor, producţie, transportate, instalare, dar şi trasare de fire electrice de mare tensiune. E şi mai curios că proiectul de află în regiunea Gansu din nord-vestul Chinei, într-o muntoasă, cu munţi mici în variaţii de altitudine, dar foarte mulţi la număr. Noile turbine fac uz de aceste variaţii de relief, iar firele electrice sunt distribuite către ele traversând prin aer, pentru că într-un asemenea relief trasarea subterană a firelor ar fi fost mult mai iraţională şi complexă.
Panourile solare sunt amplasate de asemenea pentru a face uz de soarele disponibil din abundenţă în regiune, într-o zonă care e considerată oarecum deşertică. Aici a fost construită şi o staţie electrică pentru transformarea curentului propus la parametrii necesari şi furnizarea lui în reţeaua electrică deja la parametrii standardizaţi.
Noul parc de energie regenerabilă are turbine eoliene ce însumează o putere de 760 MW, plus panouri fotovoltaice ce însumează 240 MW, deci împreună cele două surse de energie regenerabilă au 1.000 MW, sau 1 GW de putere instalată.
Chinezii spune că producţia anuală de electricitate, calculată la parametrii acestui parc, va fi de 2.271 GWh, sau 2,271 TWh. Asta înseamnă un randament mediu estimat în echilibru pentru sursele solare şi eoliene de circa 25,9%. Pentru comparaţie, 2,27 TWh înseamnă circa 65% din consumul anual al Republicii Moldova.
Parcul de 1 GW, conectat acum la reţea, este doar prima etapă dintr-un proiect de-a dreptul colosal. Alături de el mai urmează instalarea de sute de noi turbine eoliene şi sute de mii de panouri fotovoltaice, astfel încât la final parcul să fie extins de circa 8 ori faţă de ce vedem acum, până la puţin peste 8 GW putere totală. Atunci când toate etapele vor fi conectate la reţea, producţia totală anuală de electricitate regenerabilă a acestei regiuni va fi de peste 14 TWh. În China, asta echivalează cu consumul anual a peste 6 milioane de gospodării. La 8 GW putere de instalată de energie regenerabilă, parcul Huaneng Longdong Energy Base va fi unul din cele mai mari din lume, foarte probabil chiar în poziţia de lider, dar va fi construit suficient de repede.
1
8,472
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!