Olandezii au construit primele două piste mari de biciclete, suprafaţa cărora e formată din panouri fotovoltaice

19 Decembrie 2023, 10:47
Redacţia PiataAuto.md
Olanda e o ţară exemplu atunci când vine vorba de dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete, atât celei urbane, cât şi interurbane. Practic în întreaga ţară e răspândită o reţea avansată de piste, bine conectate între ele, astfel încât deplasările cu bicicleta să fie sigure şi plăcute. Acum, însă, o companie olandeză pe nume Wattway a construit şi inaugurat primele două piste mari de biciclete, suprafaţa cărora e formată din panouri fotovoltaice, care generează electricitate.
Astfel, pista obţine un rol dublu — pe de o parte cel de a asigura suprafaţa de deplasare pentru biciclete, iar pe de altă parte de a genera electricitate. Primele două piste inaugurate au câte 1.000 metri pătraţi fiecare şi au sunt localizate în provinciile Olanda de Nord şi Brabantul de Nord.
Autorii ideii au testat ideea în circa 40 de proiectele pilot de dimensiuni mici până acum, iar noile piste sunt primele de scară mare din Olanda şi ar putea deschide calea la mult mai multe construcţii de acest gen.
Noile piste de biciclete au celule de panouri fotovoltaice integrate un pic mai adânc în structura lor, iar peste ele e turnat un strat de polimer transparent, amestecat cu mici pietre care să asigure aderenţa bicicletelor. Faptul că polimerul e transparent permite trecerea luminii prin el spre panouri, toată construcţia fiind concepută să reziste uzurii normale suportate de o pistă de biciclete.
Densitatea energetică a acestor panouri integral în pistă e ceva mai mică, bineînţeles, situându-se la 148 W/m2. Respectiv, circa 6,75 metri pătraţi de pistă asigură o putere instalată de 1 kW. Puterea instalată a unei piste de 1.000 metri pătraţi din cele două construite acum constituie 148 kW. Autorii ideii estimează că o asemenea pistă, în condiţiile Olandei, va produce anual circa 160 MWh de electricitate.
Olanda are piste de biciclete de peste 35 mii km lungime în întreaga ţară, deci cei care au construit acum primele două piste spun că ar fi loc imens de a integra panouri în mult mai multe piste de biciclete, cu fiecare proiect de renovare a acestora.
1
35,987
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!