Operatorul unei foste centrale nucleare din Germania vrea să o transforme în cea mai mare centrală de baterii din Europa, pentru a stoca energie regenerabilă

16 Decembrie 2023, 18:24
Redacţia PiataAuto.md
PreussenElektra, compania care deţine în proprietate şi avea statut de operator al centralei nucleare Brokdorf din nordul Germaniei înainte de închiderea acesteia, vrea să o transforme acum în cea mai mare centrală de baterii din Europa, pentru a stoca energia regenerabilă şi a ajuta astfel la echilibrarea sistemului energetic şi la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.
Centrala nucleară Brokdorf e situată la nord-est de oraşul Hamburg, pe malul râului Elba, care se revarsă în Marea Nordului. Centrala a fost închisă la 31 decembrie 2021, la pachet cu centralele Grohnde şi Gundremmingen, în penultima etapă a programului de închidere totală a centralelor nucleare din Germania, program care a fost finalizat la 15 aprilie 2023, odată cu închiderea ultimelor 3 centrale. Atunci când era operaţională, centrala din Brokdorf avea un reactor modern Siemens, construit abia în 1986, iar acesta genera o putere netă de 1.440 MW, pe care o furniza constant în reţea, fără intermitenţe.
Foto: Localizarea centralei Brokdorf

Acum, având teritoriul şi edificiul acestei foste centrale nucleare, cu toată infrastructura electrică de mare putere conectată la acest edificiu, operatorul are o iniţiativă cât se poate de logică în condiţiile în care staţia e deja închisă, urmând să folosească acea infrastructură pentru a adăposti centrala de baterii pe care o intenţionează. De asemenea iniţiativa e logică şi din perspectiva că majoritatea turbinelor eoliene în Germania sunt localizate tot în nordul Germaniei, deci şi proximitatea faţă de ele ar fi un avantaj.
Prima etapă a planului de construcţie a centralei de baterii va însemna instalarea unor baterii de însumează 100 MW putere în zona fostului centru de informaţii al centralei, o clădire adiacentă de pe teritoriul staţiei. Această zonă de baterii de 100 MW putere ar urma să fie deja operaţională în anul 2026, deci tot va lua mai mult de doi ani pentru a cumpăra acele baterii, a le vedea produse şi livrate şi a le conecta la reţeaua electrică deja existentă a centralei.
Planul ulterior e ca a doua etapă să fie amplasată pe teritoriul centralei propriu-zise, un teritoriul de cuprinde 12 hectare, iar termenul de realizare e de-a dreptul cosmic — tocmai până în 2036, când probabil vor exista cu totul alte tehnologii de baterii pentru asemenea stocări de sistem, cu altă densitate energetică şi probabil cu alte aprobări birocratice necesare. Operatorul staţiei spune că termenul atât de îndelungat e necesar din cauza aprobărilor de demolare a construcţiilor actuale ale centralei nucleare, care vor trebui solicitate.
Foto: Planul de transformare a centralei nucleare în una de baterii, cu albastru e marcată prima etapă, iar cu oranj cea de-a doua

Chiar şi aşa, planul stipulează că aici vor fi instalate baterii mari ce vor însuma încă 700 MW putere, iar astfel puterea totală a centralei de baterii va fi de 800 MW. Capacitatea totală de stocare a centralei de baterii va fi de 1.600 MWh, iar la 800 MW putere asta înseamnă că centrala va fi capabilă să furnizeze puterea sa maximă timp de 2 ore până la epuizarea bateriilor.
PreussenElektra spune că va încerca să menţină o parte din oamenii care au lucrat la centrala nucleară drept angajaţi ai viitoarei centrale de baterii, întrucât aceştia au cunoştinţe şi experienţă preţioasă pentru un asemenea sistem energetic. Investiţia necesară pentru a transforma centrala nucleară într-una de baterii e estimată la 500 milioane de euro.
Iar ca să recapitulăm istoria într-o singură frază, privind totul în ansamblu, avem deci o centrală nucleară care producea 1.440 MW putere constant, 24 ore din 24, producând 34.560 MWh de electricitate nouă pe durata a 24 ore, dar care după toate transformările cu investiţii de 500 milioane de euro, va deveni o centrală de baterii care poate stoca 1.600 MWh de electricitate şi poate furniza 800 MW putere (55,5% din puterea anterioară), pentru doar 2 ore.
Poză simbol
0
26,354
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!