Un nou parc eolian maritim va deveni cel mai mare din lume şi a primit aprobările necesare, urmând a fi construit lângă Marea Britanie

23 Decembrie 2023, 14:21
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii doi ani titlul de cel mai mare parc eolian din lume a tot fost adjudecat de noi şi noi proiecte, iar acum vine din nou momentul când un nou parc solar e pe cale să le detroneze pe toate celelalte, devenind mai mare şi cu o putere instalată record. Vorbim azi de parcul eolian maritim Hornsea 3, construit în apropiere de Marea Britanie, după ce şi etapele anterioare Hornsea 1 şi Hornsea 2 au trecut la rândul lor prin perioade când erau cele mai mari din lume. Apropo, primele două sunt deja operaţionale şi livrează electricitate.
Acum proiectul Hornsea 3 este mai mare decât cumulează împreună Hornsea 1 şi 2, şi va avea o putere instalată de 2,9 GW! Pentru comparaţie, întreaga Românie foloseşte de obicei o putere cuprinsă în 6 şi 9 GW în toată reţeaua sa electrică, iar Moldova foloseşte 0,6-0,9 GW putere pentru toată ţara. Marea Britanie foloseşte între 25 şi 32 GW de obicei în reţeaua sa. Prin urmare, parcul e unul de natură să schimbe tabloul energetic chiar şi într-o ţară mare sau foarte mare, cu industrie dezvoltată şi consum mai mare de energie.
Parcul va fi construit de compania daneză Orsted, aceeaşi companie care a construit şi inaugurat şi Hornsea 1 şi 2. În contextul în care Orsted a anulat două parcuri eoliene maritime mari în SUA, din cauza costurilor mai mare de instalare, a lipsei de nave care să instaleze rapid un asemenea număr de turbine şi a preţului de energie care nu fusese adaptat inflaţiei, şi Hornsea 3 a fost la un pas de a fi anulat. A fost salvat însă de ajustarea costului la electricitatea care va fi cumpărată din acest parc, până la 37,35 lire per MWh produs, după care a urmat o promisiune de a ajusta acest preţ până la 73 lire per MWh către momentul inaugurării.
Hornsea 3 va fi localizat la 160 km de ţărmul estic al Marii Britanii. Parcul eolian maritim va avea peste 200 de turbine eoliene a câte 14 MW fiecare, totalizând circa 2.900 MW putere, sau 2,9 GW împreună. Luând în considerare şi puterile de 1,2 GW şi 1,3 GW ale lui Hornsea 1 şi 2, regiunea celor 3 parcuri apropiate Hornsea va avea o putere cumulată de 5,4 GW, iar în planurile viitoare se include şi un al 4-lea parc Hornsea, cu 2,6 GW putere.
Parcul Hornsea 3, care a obţinut acum toate aprobările şi poate trece la etapa de construire, va fi definitivat şi conectat la reţea în 2027.
0
9,653
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!