(VIDEO) În ce stare rămâne un Nissan Leaf şi un VW ID3 după o săptămână de stat la -12 grade şi mai jos în Norvegia şi cât de repede se încălzesc cele două

9 Decembrie 2023, 14:48
Redacţia PiataAuto.md
Unele maşini electrice, în special cele produse acum vreo 10 ani, fără sisteme de management activ al bateriei, nu sunt prea fericite dacă sunt lăsate să stea în aer liber la -12, -15 sau chiar -30 grade pe un termen îndelungat, pentru că inevitabil şi bateria lor ajunge să aibă aceeaşi temperaturi. Un youtuber din Norvegia a făcut un experiment comparativ cu un Nissan Leaf de primă generaţie şi un VW ID.3 actual.
Ambele au stat parcate o săptămână afară la temperaturi cuprinse între -12 şi -26 grade Celsius, doar că VW-ul a fost conectat la priză, iar Nissan-ul nu. La cât de mică e capacitatea bateriei lui Leaf, şi ca cât de degradată e deja, am putea aştepta ca în timp de o săptămână acesta să se fi descărcat, însă n-a fost aşa, maşina mai avea circa 70%.
Ea a pornit, chiar dacă calculatorul indica o temperatură de -11 grade a bateriei. Putea fi condusă, dar experimentul de mai departe a fost să se activeze încălzirea habitaclului staţionând.
VW avea bateria plină, evident, datorită conectării la priză, iar pornirea preîncălzirii a arăta un consum uriaş, care a crescut de la vreo 5-6 kW la peste 9 kW! Cu un asemenea consum încălzeşti o casă mare. Se pare că maşina consuma dublu pentru că încălzea şi bateria, şi habitaclul, iar la asemenea temperaturi ea a activat încălzirea prin PTC, nu prin pompă de căldură, deşi în mod normal la -12 pompele de căldură n-au nicio problemă în a funcţiona.
VW s-a încălzit mai repede, evident, dar e impresionant cât de mult a consumat, şi cum şi-a gestionat aceste regimuri. Leaf a consumat energie cât pentru 30 km pentru încălzire şi a rămas cu 43 km autonomie după toată operaţiunea, deci nu i-ar strică să mai treacă din nou la o priză.
Vezi tot experimentul în video-ul de mai jos.
1
30,503
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!