(VIDEO) Un BMW iX a parcurs aproape 1000 km cu o singură încărcare, graţie unei noi baterii, ce combină două tipuri de chimie într-o singură construcţie
8 Decembrie 2023, 10:29 Ilie Toma
Adeseori când se vorbeşte despre autonomia unei maşini electrice, cei mai sceptici spun că atunci când o maşină electrică va putea atinge 1.000 km cu un singur plin, se vor lăsa şi ei convinşi. În lume există deja sedanuri ultraeficiente care pretind să atingă această cifră cel puţin teoretic, iar modelele Lucid, de exemplu, ating peste 800 km chiar şi conform standardelor mai stricte ale EPA din SUA. Dar niciun SUV electric până acum nu a pretins că poate să se apropie de 1.000 km, din motive evidente de greutate şi consum mai mare. Acum, însă, un startup din SUA, pe nume ONE, sau Our Next Energy, a instalat o baterie nouă, dezvoltată de inginerii săi, şi anunţă că a atins o autonomie de 978 km cu un singur plin, iar tehnologia bateriei e cât se poate de curioasă.
Noua baterie creată de ONE şi instalată acum pe acest BMW iX are numele de Gemini, iar sugestia de gemeni vine de la cele două tipuri de compoziţie chimică, pe care le înglobează această baterie. Bateria conţine două tipuri de celule în compoziţia sa. Unul din cele două tipuri are compoziţie LFP, cu litiu fier fosfat, un tip foarte popular în ultimul timp datorită evoluţiilor majore din ultimul an. Cel de-al doilea tip are o compoziţie inovativă dezvoltată de ONE, fără anod, cu mult mai puţin grafit în compoziţia sa şi cu o densitate energetică foarte mare. Acest tip de baterie e cunoscut sub numele de AFLB şi practic creează virtual anodul în procesul de încărcare şi descărcare. E o baterie scumpă în producţie, însă permite o densitate energetică mare, atât în masă, cât şi în volum, iar tehnologia e dezvoltată de mai multe companii, nu doar de ONE.
Ceea ce fac inginerii ONE într-un mod unic e intercalarea celor două tipuri de celule de baterii într-o singură construcţie integră a unei baterii mari de maşini. Practic, bateria are una sau două celule LFP, urmare de alte două celule AFLB, iar această cadenţă se repetă pe toată construcţia carcasei bateriei.
Cele două tipuri de celule, însă, nu sunt unite împreună într-o singură baterie comună, ci coexistă ca două baterii într-o singură carcasă! Celulele LFP formează bateria de bază, care e prevăzută pentru multiple cicluri de descărcare şi încărcare şi această baterie poate asigura unui BMW iX o autonomie de 241,4 km, mai mult decât suficient pentru 99% din călătoriile zilnice, spun autorii tehnologiei. Şi întrucât bateriile LFP au o durată de viaţă mai mare şi o rezilienţă la un număr mult mai mare de cicluri de descărcare şi încărcare, şi durata de viaţă a întregii baterii va fi mai mare.
Celelalte celule, AFLB, au o densitate energetică mult mai mare şi stochează în ele energie suficientă pentru încă 724,2 km! Partea şi mai uimitoare este că această baterie AFLB are rol de range extender, practic, ea încărcând bateria LFP atunci când aceasta din urmă aproape de epuizare. Astfel, bateria AFLB trece în exploatarea sa prin mult mai puţine cicluri de descărcare şi încărcare şi permite întregii baterii să aibă o durată de viaţă excepţional de mare, oferind totodată garanţia unei autonomii uriaşe, care e de 241,4 km + 724,2 km = 965,6 km. Cele două baterii efectuează încărcarea între ele prin mici conectoare DC-DC, puse între celule alăturate.
Astfel, întreaga baterie Gemini instalată acum pe BMW iX are 185 kWh de capacitate, mult mai mult decât bateria originală pusă de producătorul german. Noua baterie, la nivel de carcasă, are o densitate energetică de 260 Wh/kg sau 450 Wh/litru dacă analizăm în volum. Întreaga baterie cântăreşte 710 kg, cam cât cântăreşte şi una originală de pe acest model, însă oferă o capacitate mult mai mare în aceeaşi greutate. Iar durata de viaţă a întregii baterii e estimată de inginerii ONE la peste 400.000 km.
Totuşi, autonomia atinsă acum, de 978 km, e una care a fost marcată pe un stand dinamometric, într-un regim de testare similar ciclului WLTP. E oarecum logic să se facă asta, ca să existe o cifră directă de comparaţii între autonomia de bază a unei maşini şi cea oferită de noua tehnologie, dar şi un experiment de viaţă reală ar fi fost binevenit.
Toate această tehnologie a fost implementată pe un BMW iX cu acordul celor de la BMW, între ONE şi BMW existând un acord de parteneriat, care mai stipulează că dacă noua tehnologie îşi demonstrează viabilitatea, BMW ar putea fi primul care o va cumpăra şi implementa pe modelele sale.
Vezi mai jos şi un video cu marcarea autonomiei de 978 km cu noua baterie.