Chinezii au produs cele mai mari pale de elice din lume pentru turbine eoliene de uscat, pe care le transportă cu camioanele şi care permit producţia energiei ieftine datorită randamentului

29 Ianuarie 2024, 18:30
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an, turbinele eoliene au continuat să marcheze record după record, atât în diametru tot mai mare al elicelor, cât şi în puterea tot mai mare a generatoarelor, de obicei cele două elemente fiind direct proporţionale, or, un diametru mai mare al elicelor permite captarea energiei vântului de pe o suprafaţă mai mare, iar asta poate pune în mişcare un generator mai puternic. Dar majoritatea acestor recorduri au fost stabilite de turbinele eoliene maritime, ele sărind în mai puţin de un an de la capacităţi de 13,5 MW până la 15, 16 MW, apoi 18, 20 şi 22 MW. Cea mai mare turbină eoliană din lume a fost anunţată în toamnă în China, promiţând 22 MW putere şi având o elice de 310 metri dimetru, mai înaltă decât turnul Eiffel. Acum, însă, tot chinezii au făcut un salt major şi în domeniul turbinelor eoliene de uscat, producând palele pentru o nouă cea mai mare şi mai puternică turbină din lume de asemenea tip.
Recordul a fost atins de această dată de producătorul chinez de turbine Sany, care a produs primele pale de elice pentru noua sa turbină eoliană de uscat Sany SY1310A. Fiecare pală măsoară 131 metri lungime, ia diametrul noi turbine este de peste 260 metri, dacă se ia în considerare şi axul central de care se fixează palele şi care duce spre generator.
Pentru a putea produce aceste pale imense, cei de la Sany şi-au lărgit fabrica şi liniile de producţie, iar acum spun că pot produce 3.000 de asemenea de turbine anual, ceea ce ar însemna o capacitate suficientă pentru 1.000 de turbine eoliene anual de acest tip.
Noua turbină eoliană chineză nu este doar cea mai mare turbină de uscat din lume, ci şi cea mai puternică de acest tip, ea având o putere de 15 MW! Pentru comparaţie, puterea de 15 MW abia a fost anunţată acum un an de către danezii de la Vestas pentru turbinele maritime, iar Vestas e inventatorul formei actuale a turbinelor eoliene şi cel mai reputat producător de eoliene din lume. La nivelul turbinelor de uscat, cea mai puternică turbină actuală din portofoliul Vestas are abia 7,2 MW putere! Deci, turbina chinezească va fi de peste 2 ori mai puternică şi va aduce pe uscat parametrii care până acum erau posibili doar în parcurile eoliene maritime.
Foto: Turbina eoliană maritimă Vestas de 15 MW

Chinezii mai spun că au simplificat construcţia interioară a axului generatorului şi a modului de fixare a palelor, pentru a garanta fiabilitate sporită la această scară de putere şi totodată a simplifica operaţiunile necesare la instalarea acestor turbine. Iar instalarea unor asemenea turbine de uscat, cu elice nemaivăzut de mari, cu siguranţă va da noi provocări logistice şi operaţionale la instalare. Acum, primele transporturi chinezii le-au făcut cu camioanele, pe autostrăzi şi drumuri publice, în transporturi agabaritice speciale.
Chinezii de la Sany au anunţat că noile turbine de uscat vor contribui la ieftinirea preţului energiei electrice produse eolian în regiunea Sanbei, unde vor fi instalate, de la valoarea actuală de 0,10 yuan/kWh la 0,08 yuan/kWh. Cât înseamnă asta în euro, ca să ne dăm şi noi seama cât costă electricitatea regenerabilă în China?
Ei bine, 0,08 yuan/kWh înseamnă 0,01 euro. Adică 1 cent per kWh! Şi ăsta e un preţ posibil în China cu producţia locală de asemenea turbine uriaşe, cu randament enorm, incluzând toate costurile de producţie, transport agabaritic, operare, mentenanţă şi alte costuri aferente! Şi dacă vântul poate permite producţia electricităţii atât de ieftine în China, e clar de ce parcurile eoliene apar în număr atât de mare şi de ce turbine eoliene marchează noi şi noi recorduri!
2
5,977
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!