China a dezvoltat şi testează prototipul noii celei mai puternice turbine eoliene din lume, cu putere aproape dublă decât cele europene

7 Martie 2024, 21:28
Redacţia PiataAuto.md
Cursa recordurilor de putere pentru turbinele eoliene continuă un ritm şi mai galopant decât ceea ce s-a produs pe parcursul anului 2023, când titlul de cea mai puternică turbină din lume a fost transmis de câteva ori de la un model la altul. Doar că ultimele câteva recorduri au fost atinse doar de turbine chineze, iar acum se vorbeşte deja de o turbină ce ar echivala puterea unor centrale mai mici pe combustibil fosili sau chiar unele hidrocentrale mai mici.
Dacă la începutul anului trecut, cea mai puternică turbină eoliană din lumea producea 14 MW, şi a fost depăşită de turbina Vestas de 15 MW, acum vorbim deja de o putere de 30 MW. Saltul n-a fost făcut brusc, întrucât în vara anului trecut chinezii au creat şi ei o turbină de 16 MW, după care în toamnă au anunţat un nou record cu o turbină de 22 MW, creată de Mingyang Smart Energy. La scurt timp aceeaşi companie creatoare a turbinei de 22 MW anunţase şi două modele mai mici, de 18 MW şi 20 MW.
Cifra de 22 MW era deja suficient de departe, încât să necesite mult timp până a fi eventual devansată de un producător european. Dar în pofida acestui fapt, tot chinezii sunt cei care sunt pe care să-şi doboare propriul record acum. De această dată e vorba de o altă companie chinezească, Sany, care face acum testele de pre-producţie şi care o va fabrica, însă cei care au proiectat noua turbină eoliană sunt inginerii de la China Three Gorges şi Goldwind, cei care creaseră vara trecută şi unitatea chineză de 16 MW.
Aşadar, cei de la Sany au creat acum o platformă de testare a unui prim prototip de turbină de 30 MW. Fiecare elice are cu mult peste 100 metri, deşi diametrul total nu e anunţat. Însă e clar că şi acesta va fi mult mai mare decât orice se produce în prezent, iar asta înseamnă că şi forţele care vor propulsa centrul elicei şi generatorul vor fi de-a dreptul imense, care necesită o abordare diferită în ranforsări şi calculări de rezistenţă. Inginerii estimează că aceste forţe pot ajunge până la 140 kN pe ax.
Aceste forţe imense au determinat inginerii să dispună un program mai lung de testare a unei asemenea turbinei, cu introducerea corecţiilor de construcţie în toate elementele structurale. Simplu vorbind, dacă o turbină devine aproape dublu de puternică faţă de una europeană, sau cu 20-25% mai puternică până şi decât cea mai productivă turbină chinezească de până acum, nu e suficient să faci doar un o elice mai mare şi să pui un generos mai puternic. Trebuie ranforsat tot — de la axul elicei şi pale până la piciorul pe care stă turbina, or, la o înălţime şi o arie atât de mare, el va fi de câteva ori mai solicitat. Una din soluţiile implementate acum e cea prin care axul central să fie dublu, în două straturi cilindrice, care să ranforseze structura.
Această turbină e concepută pentru a opera pe mare, unde factorul mediul de capacitate pentru turbinele mari şi moderne e de circa 60%. Asta înseamnă că la 30 MW putere, cantitatea de energie anuală produsă ar fi de 157.680 MWh, sau 157,68 GWh, dintr-o singură asemenea turbină!
Chinezii spun, însă, că nu planifică deocamdată o dată exactă când ar putea pune în producţie o asemenea turbină. Însă, văzând goana după recorduri din ultimul timp, şi judecând după faptul că au investit într-un nouă construcţie de testare, cu siguranţă că atunci când va fi rezolvată problema rezistenţei structurale a axului şi întregii turbine, va fi anunţată şi lansarea turbinei de 30 MW. Pentru comparaţie, ca o asemenea putere să fie acoperită prin panouri fotovoltaice într-un parc mare, ar fi nevoie de circa 20-30 hectare de panouri.
2
5,436
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!