Danezii de la Vestas vor construi o nouă fabrică în Polonia, care va produce componente pentru cele mai mari turbine eoliene

16 Ianuarie 2024, 18:36
Redacţia PiataAuto.md
Polonia a devenit un adevărat exemplu de reconfigurare rapidă a industriei sale energetice, iar asta generat un imbold masiv pentru apariţia de noi şi noi fabrici, care să producă tot soiul de componente necesare implementării noilor tehnologii. Acum, danezii de la Vestas, lideri în industria turbinelor eoliene, au anunţat că vor construi o nouă fabrică în Polonia, care va produce componente pentru cele mai mari turbine eoliene din portofoliul lor.
Polonia are, de exemplu, cea mai mare fabrică din Europa destinată bateriilor de automobile, operată de LG, iar mai nou şi producătorul suedez Northvolt are o fabrică de baterii dedicate centralelor mari de reţea, pentru stocarea de energie regenerabilă. Polonia avea în vizor şi proiecte majore de parcuri eoliene, inclusiv maritime, iar danezii de la Vestas au reacţionat repede şi au anunţat anterior că vor construi o fabrică de componente pentru turbine eoliene la Szczecin, în Polonia. Acolo trebuiau să fie construite în speciale structurile ce adăpostesc generatoarele turbinelor, dar şi alte elemente structurale importante.
Apoi, în octombrie 2023, Polonia a aprobat construcţia primului său parc eolian maritim în Marea Baltică, iar acest parc va conţine prima aplicare în viaţa reală a noii turbine Vestas V236-15.0 MW, de 15 MW, care e şi cea mai puternică din gama producătorului danez. Acel parc eolian va conţine 76 de turbine eoliene uriaşe, cu o putere totală de 1.140 MW.
Primind un asemenea contract din partea Poloniei, danezii de la Vestas au decis să mai construiască o fabrică în această ţară, cea de-a doua la număr, tot în Szczecin. Noua fabrică va fi specializată în producţia elicelor pentru exact acelaşi model de turbină eoliană V235-15.0 MW, cea mai puternică din gama Vestas, şi tot ea cea care va fi instalată în noul parc din Marea Baltică. Doar că noua fabrică nu va produce elice şi componente doar pentru parcul polonez, ci pentru toată lumea, Polonia devenind astfel cea mai importantă ţară din centrul şi estul Europei în materie de capacităţi de producţie a turbinelor eoliene.
Foto: Aşa arată producţia elicelor pentru cele mai mari turbine eoliene Vestas

Noua fabrică Vestas va genera 1.000 locuri de muncă directe, iar împreună cu cea anunţată anterior, cele două fabrici vor cumula 1.700 angajaţi.
2
7,726
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!