(VIDEO) Primul camion electric de pompieri, în stil american, a fost livrat către o staţie din Arizona

8 Ianuarie 2024, 17:00
Redacţia PiataAuto.md
Unul din domeniile în care propulsia electrică îşi face loc cel mai greu e cel al camioanelor de intervenţie pentru pompieri, motivele fiind cât se poate de uşor de înţeles, or, când e nevoie de intervenţii complexe, a căror durată şi dificultate nu poate fi prezisă, nu e tocmai uşor să te bizui pe energia limitată e unei baterii şi mai ales să iei în calcul un eventual timp de reîncărcare a ei. Totuşi, în ultimii ani au existat mai multe încercări de a crea camioane de pompieri cu propulsie electrică. Departamentul de pompieri din Los Angeles a primit primul asemenea camion încă acum un an, camion care era dotat şi cu un motor diesel BMW de rezervă. Acum departamentul de pompieri din Mesa, Arizona, a primit şi primul camion electric de pompieri realizat în stil nord-american.
Noul camion poartă numele E-One Vector şi a fost anunţat încă aproape 2 ani în urmă, dar se pare că autorilor proiectului le-a luat ceva vreme să convingă pompierii din SUA şi autorităţile locale ca să cumpere cineva un asemenea camion. Abia acum Mesa a primit camionul despre care E-One spune că e primul livrat unei staţii de pompieri şi primul care respectă designul clasic al camioanelor americane din această breaslă.
Camionul a fost conceput iniţial ca unul pur electric, doar cu baterii, fără a miza pe un motor cu combustie, iar autorii spuneau că acesta are o baterie uriaşă de 327 kWh, pe arhitectură de 800 volţi, care-i ajunge camionului să se deplaseze pur electric la intervenţii, să pompeze toată apa pe care o are în cisterne, la un volum de 750 galoane pe minut, adică peste 2,8 tone pe minut, şi să revină înapoi la staţie tot pe baza propulsiei electrice.
Doar că acum camionul livrat celor din Arizona a primit totuşi un motor diesel de rezervă, care poate porni în cazul când bateriile sunt descărcate şi generează astfel electricitate pentru ele, ca acest camion să nu rămână imobilizat vreodată.
Autorii camionului spun, totuşi, că el nu va prea avea nevoie să folosească motorul diesel decât în condiţii de pană îndelungată de curent, cutremure, sau alte calamităţi. În rest, energia din baterii ar trebui să fie suficientă pentru toate intervenţiile. Iar puterea electromotorului, apropo, e e de 544 CP, deci suficientă pentru intevenţii rapide.
Camionul a costat 1,4 milioane de dolari. Autorităţile din Mesa spu că tratează această achiziţie ca un experiment, pentru a vedea dacă vor putea economisi cu adevărat şi dacă un asemenea camion electric de pompieri va fi viabil în exploatarea de zi cu zi a departamentului local de intervenţie.
Vezi mai jos şi un video publicat de E-One cu noul lor camion acum un an.
0
1,351
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!