(VIDEO) Un Chevrolet Camaro, urmărit de poliţia din SUA, a fost oprit în câteva secunde cu un dispozitiv nou de încleştare

25 Ianuarie 2024, 13:08
Redacţia PiataAuto.md
Urmăririle de maşini sunt un fenomen care generează întotdeauna situaţii de risc sporit şi pericol pentru public. Chiar dacă în SUA poliţiştii nu ezită să-l folosească şi manevre PIT, prin care să destabilizeze maşina urmărită, şi eventual să imobilizeze prin răsturnare, asemenea situaţii pot aduce răniri grave sau consecinţe şi mai triste. De curând o urmărire din Florida, SUA, a fost curmată în doar câteva secunde, graţie unui dispozitiv nou numit Grappler, care poate încleşta maşina urmărită, oprind-o în clipe numărate.
Maşina urmărită şi oprită era un Chevrolet Camaro furat, condus de un tânăr de 17 ani. Acesta acroşase deja maşina cu partea sa posterioară şi era clar că un accident nou se poate întâmpla oricând. Astfel, un echipaj de poliţie s-a apropiat de maşina urmărită şi a activat dispozitivul, care e un soi de coardă elastică, cu o plasă la capătul său, care e împins brusc spre maşină şi se încâlceşte într-una din roţi, ducând la blocarea acesteia. Deoarece coarda rămâne fixată şi ataşată de maşina poliţiei, care e mai mare şi mai grea, cea din urmă reuşeşte să reţină maşina urmărită în doar câteva secunde.
Urmărirea a sfârşit astfel fără vreun incident suplimentar şi fără a răni pe cineva, iar dispozitivul noi şi-a arătat eficienţa într-o primă situaţie reală.
Dispozitivul e inventat de Leonard Stock, care a avut această idee mai mulţi ani în urmă, când privea o urmărire transmisă în direct a poliţiei, care a sfârşit cu o manevră PIT, după care fugarul a nimerit într-un accident neprevăzut, cu uşa sa lovind vârful unei bariere. Şi-a zis atunci că e nevoie de un mecanism care să poată opri forţat şi în siguranţă maşinile urmărite.
Foto: Leonard Stock, inventatorul dispozitivului

I-a luat ceva timp să definitiveze invenţia şi mai ales să convingă secţiile de poliţie din ţară să cumpere un asemenea dispozitiv. Câteva secţii de poliţie au ajuns, totuşi, să cumpere, prima achiziţie fiind făcută încă acum vreo 4 ani. Dar, totuşi, invenţia sa nu a luat amploarea unui fenomen. Abia acum a avut loc prima urmărire rezonantă, în care invenţia sa şi-a demonstrat în toată splendoarea posibilităţile şi a oprit o maşină urmărită, evitând o posibilă tragedie.
ezi cum a avut loc încleştarea maşinii urmărite şi blocarea acesteia în video-ul de mai jos.
0
3,734
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!