Două poduri de pe centura oraşului Bălţi vor fi reconstruite de urgenţă, după ce a fost constatată starea lor nesigură şi degradată

4 Martie 2024, 09:15
Redacţia PiataAuto.md
Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) din Moldova a anunţat că demarează procedurile pentru a putea începe reconstrucţia de urgenţă a două poduri de pe centura oraşului Bălţi, după ce o inspecţie a acestora din 2023 şi o expertiză tehnică a constatat că starea structurii lor e nesigură şi degradată şi necesită intervenţii imediate.
Ambele poduri se află pe traseul R6, ocolitor al oraşului Bălţi, la kilometrul 132,080 şi 136,450. Unul din cele două poduri are statut de pasaj, trecând peste calea ferată. Celălalt trece peste râul Răut.
Acesta din urmă, deşi e un pod de distanţă scurtă, impresionează în imagini prin cât de subţiri şi şubrede par coloanele sale. Desigur, acest fapt e parte din proiectul iniţial al podului, dar luând în considerare că centura Bălţi e un drum circulat, inclusiv de camioane grele, aceste coloane par să nu ofere prea multă rezervă de rezistenţă. Iar distanţele actuale ale grinzilor superioare şi însăşi constatarea degradării podului par să fie exact rezultatul acestei rezerve suplimentare minime de rezistenţă pe care o avea podul. Cert e că acum vor fi necesară lucrări de artă pentru a fortifica esenţial structura acestui pod şi a-l face sigur pentru zeci de ani înainte.
Celălalt pod, cu statut de pasaj peste calea ferată, are probleme similare de slăbire a structurii şi ambele necesită intervenţii urgente, fapt care a şi determinat ASD să includă proiectele de reparaţie a acestor poduri în lista primelor licitaţii desfăşurate în acest an pentru asemenea tip de lucrări. Există deja proiecte de execuţie a lucrărilor, deci acum va avea loc deja licitaţia pentru selectarea companiilor care vor executa aceste lucrări de reconstrucţie la poduri.
Pe perioada lucrărilor, aceste porţiuni de drumuri din centura Bălţi vor fi închise, iar circulaţia va fi redirecţionată pe drumuri ocolitoare. Suma totală, estimată a fi necesară pentru reconstrucţia celor două poduri din Bălţi, se cifrează la aproape 47 milioane lei, echivalentul a aproximativ 2,45 milioane euro.
1
742
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!