Un avion care îl avea la bord pe ministrul apărării din Marea Britanie s-a pomenit cu semnalul GPS bruiat după ce a trecut pe lângă teritoriul Rusiei, fiind nevoit să zboare în derivă

15 Martie 2024, 10:45
Redacţia PiataAuto.md
Un incident cu totul neobişnuit a avut loc ieri, când avionul Forţelor Aeriene Regale britanice, care îl transporta pe ministrul apărării Grant Shapps, împreună cu alţi câţiva oficiali şi jurnalişti, s-a pomenit cu semnalul GPS bruiat după ce a zburat lângă regiunea Kaliningrad, teritoriu al Rusiei.
Kaliningrad e o enclavă în afara teritoriului principal al Rusiei, fiind înconjurată de Polonia şi Lituania. Bruiajul a cauzat. Acest teritoriu adăposteşte şi flota rusească din Marea Baltică, dat totodată e şi locul unde Rusia şi-a amplasat capacităţi enorme de bruiaj al semnalelor pentru multe din sistemele vitale, precum GPS sau cele de telefonie mobilă, pe care le activează şi testează periodic.
În urma bruiajului de care a avut parte ieri avionul forţelor regale britanice, avionica acestuia nu mai avea date corecte despre poziţia sa în spaţiu, aşa că piloţii au zburat în derivă, încercând să menţină un curs apropiat de cel programat, timp de 30 minute.
În cele din urmă, piloţii au folosit metode alternative de a-şi determina localizarea, învăţate cândva la şcolile de piloţi, dar aproape nefolosite în timpurile noastre. Iar după circa 30 minute, când avionul s-a depărtat de Kaliningrad, semnalul GPS a revenit.
Purtătorul de cuvânt al prim ministrului Rishi Sunak, Dave Pares, a declarat pentru presă că securitatea zborului nu a fost pusă în pericol şi că nu e pentru prima dată când avioanele care trec pe lângă Kaliningrad au parte de asemenea interferenţe electronice.
Ministrul şi delegaţia care îl însoţea vizitaseră Polonia, unde trupele NATO petrec un exerciţiu de amploare, Steadfast Defender, iar avionul se întorcea spre Marea Britanie.
0
1,159
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!