(VIDEO) Cum arată un electromotor stricat de pe o Kia Soul electrică, la aproape 200.000 km parcurşi în Norvegia

16 Martie 2024, 20:04
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când primele maşini electrice mai accesibile îşi făceau loc pe piaţă acum 7-10 ani, multe din ele puneau accent pe faptul că mentenanţa lor e aproape inexistentă, întrucât electromotorul nu are nevoie de ulei schimbat la fiecare 10-15 mii km, lipsesc o mulţime de alte filtre şi în general, durata de viaţă a unui electromotor ar trebui să fie mult mai lungă decât u motor cu combustie. Majoritatea electromotoarelor moderne ale maşinilor electrice de azi, însă, au deja răcire cu ulei, chiar dacă e vorba de răcire a canalelor interioare din pereţii acestora. Şi chiar dacă supoziţia că un electromotor trebuie să aibă o durată de viaţă mai lungă rămâne teoretic adevărată, primele maşini electrice demonstrează că ingineria acelor motoare era totuşi încă la început, aşa că multe din ele nu rezistă la fel de mult.
Exemplul unei Kia Soul din Norvegia e unul elocvent în acest sens. Maşina are 198.000 km parcurşi şi a fost extrem de bine păstrată de proprietarul său, ea arătând la nivel estetic ca şi una care are doar 20.000 km pe odometru. Doar că electromotorul său a început a scoate sunete bizare periodic, iar uneori ajunge să se oprească de tot, imobilizând maşina.
Un atelier din Norvegia, specializat în reparaţii profunde ale maşinilor electrice, aşa cum service-urile oficiale nu le fac niciodată, a decis să cumpere această Kia Soul cu un preţ mic şi să încerce a găsi problema, ca ulterior să o vândă la un preţ mai mare.
Ei bine, diagnoza maşinii scosese la iveală erori la motor, dar şi un scurtcircuit identificat de sistemul de management al bateriei în reţeaua electrică de mai departe, de la baterie spre celelalte elemente consumatoare de electricitate. Apoi s-a simţit şi un miros înţepător din regiunea electromotorului şi a reductorului cu o singură dreaptă asociat de el, localizat pe puntea faţă. Aşa că mecanicii au decis să dezasambleze acea unitate.
Problema a fost găsită repede. Rulmentul rotorului era pe jumătate distrus din cauza uzurii în timp, având bucăţi de metal rupte şi desprinse din el. Jumătate din bilele rulmentului lipseau deja, ajungând pe undeva prin construcţia motorului, probabil prin magneţii statorului.
Din cauza asta, rotorul scotea periodic sunetele descrise mai sus, iar uneori ajungea să facă şi contact cu statorul, producând scurtcircuit şi declanşând oprirea de siguranţă a maşinii.
Soluţia a fost să se înlocuiască în întregime electromotorului, pentru că cel vechi îşi atinsese uzura. Motorul cu care s-a înlocuit e unul vechi şi reparat, însă, pentru că şi o asemenea defecţiune e reparabilă, dacă vrea cineva să se apuce de ea. E nevoie de schimbare a rulmenţilor, iar de multe ori şi de o rebobinare. După care motorul poate sluji din nou mult timp.
Cam aşa s-a întâmplat şi în cazul proprietarului cu Tesla Model S care a atins recordul mondial de kilometri parcurşi, de 1,9 milioane kilometri, care a schimbat 13 motoare pe parcursul exploatării. Noi l-am vizitat în Germania pe acel proprietar şi i-am aflat direct de la el toată povestea, iar dacă n-ai văzut-o încă, merită cu siguranţă văzută.
Şi, desigur, şi exemplul acestei Kia de Norvegia, care a parcurs 200.000 km cu acest motor al său, e unul elocvent pentru a conştientiza ingineria diferită a maşinilor electrice şi evoluţia ei mare pe parcursul ultimului deceniu, cu componente mai puţin rezistente pe atunci, dar care au evoluat între timp. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
4,482
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!