Amenzile mai mari pentru viteză şi riscul suspendării permisului îşi pierd efectul printre şoferii din Moldova, statisticile poliţiei au revenit la nivelul de acum un an

8 Aprilie 2024, 10:41
Redacţia PiataAuto.md
La începutul anului trecut, în Moldova au fost votate modificări la regulamentul circulaţiei rutiere şi codul contravenţional, care au intrat în vigoare în luna iulie 2023. O parte din modificări prevăd amenzi mult mai pentru depăşirile mari de viteză şi suspendarea permisului de conducere la o depăşire cu peste 60 km/h la prima încălcare şi cu 40 km/h la a doua încălcare într-un an calendaristic. Şi dacă imediat după intrarea în vigoare a acestor modificări numărul încălcărilor înregistrate de poliţie a scăzut de până la 10 ori, acum statisticile poliţiei revin treptat la nivelul de acum un an, de până la intrarea în vigoare a acestor modificări, ceea ce indică faptul că efectul acestor modificări începe să se disipeze.
Astfel, în luna august noi publicam un articol în care arătam cum scăzuse semnificativ numărul şoferilor care erau prinşi în fiecare week-end de radarele poliţiei. Şi dădeam şi cifre pentru comparaţie: în week-end-ul de până la 18 aprilie 2023 - 1.137 şoferi prinşi de radar, în week-end-ul de până la 29 mai 2023 - 2.082 şoferi amendaţi pentru depăşirea limitei viteză, la 18 iunie se raportau 1.653 şoferi amendaţi pentru aceeaşi încălcare, în iulie cifrele coborâseră până spre 1.400, iar în august 2023 numărul şoferilor amendaţi per week-end pentru viteză scăzuse la 211 şoferi în toată ţara.
Ei bine, astăzi, 8 aprilie 2024, poliţia din Moldova mai face o raportare similară pentru week-end-ul precedent, iar cifrele sunt înspăimântătoare din nou, ajungându-se iar la peste 2.000 de şoferi amendaţi pentru viteză per week-end. De fapt, cifra exactă e de 2.634 şoferi amendaţi pentru depăşirile de viteză într-un singur week-end, ceea ce e mai mult decât acum un an!
Astfel, statisticile actuale sunt mai mari deja decât cele de acum un an, în pofida amenzilor mai mari şi a riscului suspendării permisului de conducere pentru depăşirile de viteză, fapt care e oarecum inexplicabil.
Or, riscul pedepsei mai dure şi chiar riscul de a rămâne fără permis n-ar trebuie să genereze senzaţia de impunitate la nivel general. Deci e ceva ce pare paradoxal la prima vedere şi le-am cerut părerea şi celor de la Inspectoratul General de Poliţie, poate au ei o explicaţie din propria viziune de ce cresc aceste statistici din nou atât de mult, în pofida pedepselor mai dure.
Când vom primi un comentariu, îl vom include în ştire. Dar e cât se poate de clar că statisticile indică această creştere îngrijorătoare, în care în Moldova, pe parcursul unui week-end, în mediu câte 55 şoferi sunt amendaţi pentru viteză în fiecare oră, deci aproape câte un şofer pe minut, luând în calcul şi orele nocturne.
1
967
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!