Tesla concediază cel puţin 10% din angajaţii săi la nivel global după rezultatele slabe din ultimul trimestru, iar doi oameni cheie pleacă din companie

15 Aprilie 2024, 21:13
Redacţia PiataAuto.md
La 2 aprilie 2024, Tesla a publicat rezultate mai slabe decât se aştepta pentru primul trimestru din 2024, cu cifre în scădere pronunţată şi cu un decalaj mai mare ca oricând între numărul maşinilor fabricate şi livrate, acumulând stocuri. Acum vin şi primele consecinţe pentru angajaţi, întrucât Tesla concediază „cel puţin 10%” din angajaţii săi la nivel mondial.
Vestea a fost dată printr-un e-mail intern, dar adresat practic tuturor angajaţilor. În el se spune că, spre regret, compania va trebui să se despartă de circa 10% din angajaţi la nivel mondial. Angajaţii vizaţi au fost notificaţi despre concediere cu efect imediat, cel puţin în SUA, unde legea permite asemenea concedieri.
Tot azi pe X doi oameni cheie din Tesla şi-au anunţat demisia. Unul din ei e Drew Baglino, vice preşedinte al Tesla, responsabil de dezvoltarea de baterii, un om care lucrează de 18 ani la Tesla şi care a fost responsabil de toate dezvoltările de tehnologii de baterii din cadrul companiei, inclusiv actualele baterii 4680. Tot el a fost responsabil şi de bateriile Powerwall şi Megapack, două produse esenţiale pentru Tesla, care au definit aceste ramuri suplimentare pentru companie. Pierderea unui asemenea om din echipa Tesla va fi cu siguranţă simţită în performanţele de mai departe ale companiei.
Celălalt om cheie care şi-a dat demisia azi de la Tesla e Rohan Patel, vice preşedinte de dezvoltare şi politici publice ale Tesla. Accesa a lucrat 8 ani în cadrul companiei.
Totuşi, e-mailul lui Elon Musk către angajaţii săi nu menţionează despre probleme dramatice ale companiei, ci despre o pregătire pentru o nouă fază de creşte a companiei, cu o reducere de costuri înainte de acea etapă şi o ajustare a productivităţii.
Şi oricât ar dori mulţi să vadă doar semnale negative în aceste mişcări, de fapt o mare parte din competitivitatea companiilor americane vine exact din robusteţea cu care îşi pot reduce sau mări numărul de angajaţi când simt nevoia, ceea ce le permite să rămâne competitive fără a intra în perioade lungi de stagnări. Tesla şi-a mai redus o dată numărul de angajaţi în 2022, dar apoi în 2023 a angajat un număr dublu de oameni faţă de cât a concediat. Iar acum, având circa 140.000 angajaţi în totali, va concedia cam 14.000 dintre ei.
Deci, veştile sunt cu siguranţă triste azi la Tesla, atât pe partea de concedieri în masă, cât şi a celor doi oameni care pleacă, şi prefaţează o perioadă mai dificilă, dar în acelaşi timp există premise imense pentru o redresare rapidă a companiei, în decursul a 1-2 trimestre, când Tesla va putea ajunge la cifre de producţie necesare pentru Cybertruck şi va capitaliza cererea enormă pe care o are pentru acest model, pe care încă nu-l poate produce în cantităţile necesare.
2
2,413
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!