(VIDEO) Încă o Dacia Spring electrică a luat foc în România, în Tulcea, cu o baterie intrată în efect de fugă termică, aparent

28 Mai 2024, 12:27
Redacţia PiataAuto.md
Încă o Dacia Spring electrică a luat foc în România, după un scenariu ce a derulat foarte similar cu incendiul din luna iulie 2023, când un alt Spring s-a aprins în Timiş. De această dată incendiul, produs în ziua de 23 mai 2024, a izbucnit când maşina era parcă într-o zonă de depozite din Tulcea, iar incendiul izbucnit la maşină s-a extins şi la clădirea din preajmă, pompierii având nevoie de circa 3 ore pentru a-l stinge.
Incidentul din Tulcea a pornit cu sunete bizare a bateria maşinii, urmate de sunete de depresurizare şi fum, după care au apărut şi flăcările puternice. Incendiul s-a propagat foarte rapid, cuprinzând în câteva secunde întreaga maşină, iar apoi a afectat şi edificiul.
Pompierii au localizat incendiul, dând prioritate iniţial clădirii, pentru că din maşină nu se mai putea salva nimic. Apoi au lichidat şi incendiul maşină, pentru pompierii din Tulcea fiind prima experienţă de stingere a unei maşini electrice. În asemenea cazuri, există riscul reaprinderii după prima stingere, dar pompierii tulceni nu au anunţat vreun asemenea incident repetat la această Dacia Spring.
Informaţiile iniţiale despre acest incident arată că maşina s-ar fi aprins la scurt timp după ce a fost complet încărcată.
În mod evident sursa incendiului e bateria maşinii, iar ceea ce vedem din imaginile video surprinse de un martor e o derulare clară a unui efect de fugă termică. Acest efect poate apărea în urma unei supraîncărcări a unei baterii, dar la bateriile moderne asta poate avea loc doar în cazul unui sistem BMS de management al bateriei care e defect şi permite acest lucru. Cauze mult mai probabile sunt perforările bateriei, unde electrolitul devine perforat şi astfel catodul şi anodul contactează, formând un scurtcircuit. De asemenea, fuga termică e posibilă şi în cazul supraîncălzirii, care, odată trecută peste un punct critic, poate duce la un dezechilibru intern al celulelor şi o intrare în ciclul vicios al fugii termice.
Acest ultim efect e contracarat la maşinile moderne de sistemul de management termic al bateriei, însă Dacia Spring e mult mai rudimentară în construcţia sa.
În cazul incendiului din Timiş de anul trecut, răspunsul oficial Dacia către proprietar a fost că incendiul a avut loc din cauza perforării mecanice a bateriei, motiv din care Dacia l-a considerat pe proprietar responsabil şi nu a achitat vreo despăgubire faţă de acesta. De această dată, Dacia a anunţat deocamdată că e în strânsă comunicare cu autorităţile pentru a ancheta acest caz şi a avea informaţii pentru a putea fi stabilită cauza incendiului.
Foto: Imagine de la incendiul de anul trecut din Timiş

Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Ghenadie Gandraman
0
2,429
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (1)
Vaduva Marian
Drobeta-Turnu Severin, România
la 29 Mai 2024 - 14:20
Chiar nu inteleg asta, "...răspunsul oficial Dacia către proprietar a fost că incendiul a avut loc din cauza perforării mecanice a bateriei, motiv din care Dacia l-a considerat pe proprietar responsabil şi nu a achitat vreo despăgubire faţă de acesta"... cum poti perfora mecanic o baterie? Atat de rudimentar sa fie realizata protectia ei? Si la urma totul s-a intamplat pe loc... In fine, cand vrei sa scapi si nu iti asumi aspectele tehnice ca producator.. Poate gresesc!
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!