(VIDEO) Kenworth a creat SuperTruck 2, un camion hibrid aerodinamic, care are o eficienţă cu 136% mai mare decât camioanele obişnuite şi ia forma unui tren de mare viteză

23 Mai 2024, 15:16
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul american de camioane Kenworth a creat un nou camion hibrid, cu o formă atât de focusată spre aerodinamică, încât a forma unui tren de mare viteză. Camionul are numele de SuperTruck 2, e unul conceptual, dar exemplarul creat e perfect funcţional, demonstrând şi o eficienţă în consum cu 136% mai bună decât camioanele obişnuite de la momentul demarării proiectului.
Numele SuperTruck 2 ar putea suna cunoscut, şi asta pentru că şi Volvo a lansat acum câteva luni un camion cu acelaşi nume. Însă această denumire nu aparţine nici unuia din cei doi producători, ci unui proiect lansat de Departamentul de Energie din SUA acum mai bine de un deceniu, care finanţa proiectele producătorilor de camioane prin care aceştia puteau demonstra că un camion poate deveni cel puţin cu 50% mai eficient, iar apoi mulţi dintre producători şi-au setat ţinta minimă de a dubla eficienţa.
Astfel, noul camion are o eficienţă cu 136% mai bună decât cel mai eficient camion diesel de acum 7 ani, din anul demarării şi acceptării proiectului. Şi se întâmplă ca acel camion să fi fost tot un Kenworth, de model T660. În Europa, am spune că un camion consumă cu o anumită cifră procentuală mai puţin, însă în SUA, acolo unde consumul e măsura în mile per galon, cu cât cifra e mai mare, cu atât mai eficient e vehiculul, respectiv o eficienţă cu 136% mai mare înseamnă efectiv că acest camion parcurge o distanţă cu 136% mai mare cu aceeaşi cantitate de combustibil.
Kenworth spune că a atins asemenea rezultate reducând masa proprie a camionului cu 3.150 kg, dar mai ales datorită aerodinamicii, camionul luând o formă ce aminteşte de trenuri, aşa cum menţionam mai sus. Asta a necesitat şi acoperirea roţilor cu o zonă de protecţie, care să reducă turbulenţele creare de rotirea lor. Roţile viratoare n-ar putea vira în mod normal în virajele mai mari, însă inginerii au redus ecartamentul punţii faţă şi le-au plasat mai aproape de centru, lăsând spaţiu de virare, fapt care a fost posibil datorită deplasării motorului spre spate.
De asemenea, cabina a devenit foarte îngustă şi a lăsat loc doar pentru şofer, acesta având o poziţie centrală acum, exact ca şi pe Tesla Semi. De fapt, şi designul geamurilor laterale pare să amintească de Semi, deci vor exista cu siguranţă şi oameni care vor spune că designerii Kenworth s-au inspirat un pic prea mult de acolo. Însă per total silueta e totuşi destul de diferită.
Sistemul hibrid de propulsie e format dintr-un motor diesel Paccar MX-11, de 440 CP, cuplat la o cutie automatizată TX-12. De aici încolo, configuraţia sistemului hibrid e dezamăgitoare, întrucât electromotorul e un apendice de 48 volt, tipic maşinilor mild hibride, doar că aici el e mai mare. Însă, să se monteze un singur electromotor mic de 48 volţi pentru a asista propulsia unui ditamai camion de 40 tone, pare ca o treabă făcută uşor superficial, pentru a justifica finalizarea unui proiect finanţat din banii altora, pentru că-n viaţa reală un asemenea sistem ar fi lipsit de fiabilitate şi utilitate.
Însă cei de la Kenworth spun că bateria sistemului e una litiu-ion de capacitate mai mare, şi permite motorului ca opereze pur electric ventilatoarele, asistenţa direcţiei, pompa de răcire a motorului şi cea a sistemului de aer condiţionat. Uneori chiar şi o parte din aceste componente pot lua până la 80 CP din forţa motorului diesel. Astfel, propulsând electric aceste componente, în mare parte datorită energiei regenerate la coborâri şi frânări, camionul Supertruck 2 al celor de la Kenworth devine mai eficient în consum.
Mai mult ca atât, inginerii Kenworth pretind că au atins o eficienţă de 55,7% a propulsorului diesel, datorită unui sistem de recuperare a căldurii şi a decuplării componentelor auxiliare de la funcţia mecanică directă a acestui propulsor, în timp ce media industriei ar fi de 47%.
Cei de la Kenworth spun că dacă ar pune acest propulsor cu sistemul său hibrid în producţie pe un camion de formă obişnuită, acesta ar garanta o reducere de minim 10% în consum, o cifră care e deja foarte notabilă în lumea camioanelor.
Kenworth SuperTruck 2 are o gardă la sol de supercar, însă camionul dispune de suspensie pneumatică şi-şi poate creşte această gardă pentru a trece peste denivelări.
Camionul a folosit şi o remorcă specială, construită din materiale mai uşoare, şi aşa a fost atinsă reducerea greutăţii total cu peste 3 tone, camionul cu remorcă ajungând să aibă acum o masă proprie de circa 11,8 tone. Asta ar permite ca şi camionul încărcat să fie mai uşor, sau să transporte mai multă sarcină utilă. În Europa, cu o masă admisă de 40 tone, ar însemna o sarcină de 28,2 tone!
Ca să se atingă aceste cifre, au fost alese anvelope speciale mai uşoare, şi, întrucât camionul consumă atât de puţin, a fost redus şi rezervorul de motorină, până la 300 litri. Cât consumă, deci, noul camion conceptual? Kenworth menţionează îmbunătăţirea de 136% şi în comunicatul său menţionează că asta se traduce într-o creştere cu 12,8 mpg a eficienţei. De aici putem deduce că cifra de bază era de 9,41 mpg sau 25 litri/100 km, iar acum ea ajuns la 22,2 mpg, sau 10,6 litri/100 km!
Vezi mai jos şi un video cu noul camion Kenworth.
1
14,855
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!