(VIDEO) Lancia a dezvăluit Ypsilon HF, o maşină electrică modernă, care vrea să renască ediţiile HF de altă dată, alături de un Rally 4 HF cu combustie

28 Mai 2024, 14:09
Redacţia PiataAuto.md
Unele din cele mai superbe modele din istoria Lancia au avut literele HF în denumirea lor, iar aici de putem aminti şi de Fulvia Coupe HF din 1966, primul model cu această denumire, şi de mult mai renumita Delta HF Integrale, dar şi de Stratos. HF însemna „înaltă fidelitate” şi era o abreviere de la Hi-Fi-ul utilizat în echipamente audio, care puteau reda sunetul natural şi plenar. În mod similar, şi modelele Lancia ce aveau HF în denumirea lor au fost capabile să transmită senzaţii puritane şi plenare în condus, graţie unei inginerii duse până la precizie şi ambiţie genială. Ei bine, acum Lancia vrea să renască puritatea acestor ediţii HF în noua epocă de care se pregăteşte intens, o epocă a propulsiei pur electrice, şi lansează noua Lancia Ypsilon HF.
Foto: Noua Lancia Ypsilon HF

Da, renaşterea numelui HF are loc printr-un model 100% electric Lancia, dar maşina promite calităţi exaltante, care să nu trădeze gloria de altă dată a modelelor HF. Însă asta e doar jumătate de poveste, întrucât tot Lancia lansează acum şi Rally 4 HF, o maşină care readuce combustia în noua epocă Lancia, deşi anterior se sugera după anul 2023 Lancia nu va mai lansa decât modele electrice. Să vedem, deci, care e diferenţa între cele două lansări similare şi care sunt planurile Lancia.
Foto: Noua Lancia Rally 4 HF

Lancia Ypsilon HF e versiunea condimentată, 100% electrică, de serie, care este acum dezvăluită public şi care va ajunge în showroom-uri şi la primii clienţi anul viitor, în 2025. Ea e propulsată de un singur electromotor, însă, de 240 CP, din care rezultă că maşina are doar tracţiune faţă.
Foto: Interiorul noii Lancia Ypsilon HF

Această maşină electrică va accelera de la 0 la 100 km/h în 5,8 secunde, iar maşina va avea o suspensie cu gardă la sol mai coborâtă şi cu arhitectură uşor modificată, pentru a-i imprima maşinii o ţinută de drum impecabilă, faţă de un Ypsilon standard de nouă de nouă generaţie.
Ca şi modele clasice HF, maşina are forme mai evazate ale caroseriei şi un ecartament mai lat, iar italienii promit şi senzaţii superbe de condus. Mai mult ca atât, după Ypsilon HF, va urma şi o Delta HF viitoare, şi o Gamma HF, deci din asta putem deduce şi planurile pentru următorii ani ai celor de la Lancia pentru gama lor de modele de bază.
Cealaltă maşină dezvăluită simultan, Lancia Rally 4 HF, are o misiune separată. Ea nu va ajunge un model de serie, ci unul de motorsport, cu care Lancia îşi anunţă revenirea în cursele de raliu!
Maşina are un motor cu combustie, însă acesta are doar 3 cilindri şi 1,2 litri, din care Lancia a scos 212 CP. Cel mai surprinzător, însă, e faptul că Rally 4 HF nu are tracţiune integrală, aşa cum am fi aşteptat de la Lancia pentru un bolid de raliu şi aşa cum sugerează cifra 4. E o maşină cu cutie manuală cu 5 trepte şi tracţiune pe puntea faţă, cu un diferenţial cu alunecare limitată, care va concura în clasa R4.
Scuza şefului Lancia pentru aceste ambiţii atât de mici de raliu e în faptul că Lancia vrea să revină umil pentru început, pentru că-şi dă seama de pauza imensă de 3 decenii pe care a avut-o în afara motorsportului şi vrea să înceapă cu paşi mici, cu tracţiune faţă şi piloţi tineri, pentru a-şi construi fundaţia de revenire la gloria de altă dată. Iar Lancia a avut o glorie neechivalată până în acest moment, fiind constructorul cu cele mai multe titluri mondiale de raliu câştigate în istorie, tocmai 15 la număr!
Foto: Maşinile care au adus gloria în raliuri în istoria Lancia

Deci, e o mare reputaţie de apărat, e o mare glorie pe care Lancia vrea să o readucă în actualitate. Şi ar fi cazul, pentru că Lancia a fost una din cele mai adorate mărci în lume, una din cele mai curajoase în inginerie şi performanţă, şi orice ingineri şi designer din lume ar da orice pentru şansa de a renaşte lucruri atât de frumoase într-o nouă epocă.
Iar pentru a înţelege mai bine ce înseamnă divizia HF în istoria Lancia, am inclus mai jos un video filmat de noi în Elveţia cu prima Lancia Fulvia Coupe HF. De asemenea, am inclus şi un renumit reportaj al lui Jeremy Clarkson despre bătălia istorică în raliuri dintre Audi şi Lancia, care ilustrează mai bine ca oricine cât de special fost parcursul Lancia în raliuri.
Vezi totul în cele două video-uri de mai jos.
0
1,174
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!