(VIDEO) Istoria creării noului motor V16 pentru Bugatti Tourbillon a fost povestită de cei de la Cosworth

24 Iunie 2024, 15:46
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, publicam un articol amplu despre noul Bugatti Tourbillon şi spuneam că asistăm la un nou moment de apogeu pentru lumea auto, în care un nou model e lansat cu aspiraţii absolutiste de inginerie şi performanţă. Iar în miezul noii performanţe stă un nou motor V16, aspirat natural, creat de cei de la Cosworth pentru Bugatti. Anume ei au relevat acum toată istoria creării acestui motor şi micile secrete ce acestuia.
Cosworth e unul din cele mai renumite ateliere de inginerie din lume şi e responsabil de o mulţime de modele de performanţă din ultimii 50 de ani. Iar printre ele se numără şi creaţii fascinante foarte recente, precum, motorul V12 de pe GMA T50 sau cel V12 de pe Aston Martin Valkyrie.
Noul motor a fost creat de la zero, iar asta, în combinaţie cu performanţele supreme solicitate de la noul motor, de 1.000 CP, a permis implantarea întregii experienţe enorme a inginerilor Cosworth pe noua creaţie Bugatti.
Şeful de inginerie Cosworth a destăinuit că Mate Rimac a fost cel care l-a sunat direct prima dată, iar lui aproape că nu i-a venit a crede, dar a continuat să asculte. Apoi acesta i-a spus că a văzut succesele Cosworth cu ultimele creaţii şi ar vrea ceva superb pentru Bugatti. Doar că nu trebuie să fie ceva similar şi comparabil, întrucât dacă e comparabil, nu mai e un Bugatti. Trebuia ceva unic, deci, până la absolut.
Iniţia nu exista ideea fixă a unui V16, ba dimpotrivă, Mate Rimac avea ideea să continue tradiţia arhitecturii W16. După multe frământări, cei de la Cosworth i-au spus că arhitectura W16 nu e una potrivită pentru un motor aspirat natural de turaţii mari, deşi a fost superbă la vremea sa, aşa că au propus un motor V16.
Mate nu voia turbine, iar asta era o condiţie încă din start. Şi chiar dacă motorul rezultat e mai lung, cu mult mai mult decât V16, s-a decis până la urmă să se accepte această idee.
Despre această abordare a vorbit şi şeful de motoare de la Rimac, dar şi CEO-ul Cosworth, care vine cu un fundal din domeniul produselor de lux şi a ceasurilor elveţiene, iar aici viziunea sa de comparaţie a unei maşini de lux suprem cu ceasurile elveţiene a coincis deplin cu cea pe care o are Mate Rimac şi pe care o menţionam în ştirea de săptămâna trecută.
Cert că lumea auto are o nouă creaţie inginerească superbă. Şi întrucât aceste creaţii, create cu asemenea abnegaţie, sunt atât de rare în lumea noastră, şi istoria creării lor e ceva ce merită ascultat şi savurat, la fel ca sunetul unui V16.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
2,100
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!