(VIDEO) Noul bolid Cadillac pentru cursa de 24 ore de la Le Mans s-a întrecut cu modele Ferrari, McLaren şi Porsche

14 Iunie 2024, 18:21
Redacţia PiataAuto.md
Cadillac îşi face în week-end-ul care urmează marea intrare la cursa de 24 ore de la Le Mans, cu un bolid superb cu propulsie hibridă, care conţine şi un enorm motor V8 de 5,5 litri în ecuaţia sa. Iar la câtă ardoare a demonstrat Cadillac pentru această idee de a participa la Le Mans, putem aştepta ceva cu totul formidabil în week-end-ul următor. Cei de la Hagerty, însă, au comparat acest bolid, care poate cursa pe străzi uzuale doar o dată în an, când acestea devin parte din circuitul Le Sarthe, cu modelele de stradă de la Ferrari, McLaren şi Porsche.
Este deci o comparaţie neaşteptată şi neobişnuită, dar care poate pune noul bolid Cadillac într-un context mai simplu de înţeles pentru foarte mulţi din cei care cunosc deja performanţele acestor modele de serie.
Aşadar, la linia de start s-a aliniat Ferrari 296, Porsche 911 Turbo S şi McLaren 750 S. Ferrari are un sistem de propulsie hibridă cu un motor V6 la 120 grade, de 3,0 litri twin turbo, ajutat de electromotoare.
McLaren foloseşte un V8 de 4,0 litri twin turbo, iar Porsche face un de un motor boxer de 6 cilindri, twin turbo.
Cadillac, de cealaltă parte, are un V8 de 5,5 litri care poate atinge 8.800 rpm. În cursa de la Le Mans puterea lui maximă e limitată, însă aici, pe circuit, inginerii Cadillac i-au oprit limitele şi l-au lăsat să se dezlănţuie complet.
Cele 3 maşini convenţionale, de stradă, s-au aliniat primele la linia de start, pentru a se întrece între ele, înainte ca învingătoarea să poată concura cu bolidul Cadillac.
Ferrari a învins detaşat dintre cele 3, datorită unui sistem de propulsie care poate accelera tot mai mult pe măsură ce urcă în turaţii, chiar dacă are tracţiune pe spate.
Tocmai de asta, anume Ferrari şi-a câştigat dreptul de a concura cu bolidul Cadillac de la Le Mans. Şi e firesc să aşteptăm că bolidul din motorsport a învins. Dar n-a fost aşa.
Tot Ferrari a învins, pentru că un bolid precum Cadillac e conceput să accelereze doar cu electromotoarele până la 60 km/h şi abia apoi îşi include motorul cu combustie în ecuaţie, el mai oferind prioritate nu neapărat accelerărilor de pe loc, cât scenariilor reale de pe circuit într-o cursă de 24 ore.
Ei bine, autorii acestor întreceri au încercat şi o cursă cu start din mişcare, de la 60 km/h. Şi, bineînţeles, Cadillac a fost cel care a învins detaşat, fiind mai aproape de ce a fost proiectat să facă la Le Mans.
Toată această cursă arată pe de o parte că Ferrari 296 e o maşină grozavă, chiar dacă e una hibridă, şi probabil deja s-ar califica drept una de colecţie pentru viitor. De cealaltă parte, Cadillac arată cât de intensă va fi cursa de la Le Mans în week-end-ul care urmează. Iar acolo va exista şi un bolid Ferrari, numit 599P, care va concura direct cu Cadillac!
Vezi toată seria de întreceri ale bolidului Cadillac cu modelele de stradă mai jos.
1
2,709
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!