(VIDEO) O dronă a făcut prima livrare din lume pe muntele Everest, la peste 6.000 metri altitudine

6 Iunie 2024, 22:36
Redacţia PiataAuto.md
O dronă a celor de la DJI a realizat prima livrare din lume pe muntele Everest, ajungând la peste 6.000 metri altitudine. Experimentul, dezvăluit acum de cei de la DJI, a avut loc de fapt în aprilie şi e menit să demonstreze că dronele ar putea fi folosite pentru livrări rapide de la poalele munţilor spre zonele de la altitudini montane mari.
Drona care a făcut livrarea e un DJI FlyCart 30, care poate transporta o sarcină utilă de 15 kg. Pentru acest experiment, drona a trebuit să facă faţă provocării de a urca la altitudini atât de mari, unde temperaturi ajung la mult sub zero, iar vânturile sunt deosebit de intense.
În acest experiment, drona a transportat 3 rezervoare de oxigen şi câteva alte mici obiecte. Totuşi, ea n-a făcut o livrare spre vârful absolut al muntelui, ci de la Tabăra de Bază, situată la 5.300 metri altitudine, până la Tabăra 1, la 6.000 metri. Între cele două tabere e traseul Khumbu, una din cele mai periculoase porţiuni de urcare de pe Everest.
Totuşi, urcarea efectivă a dronei a fost de puţin peste 700 metri altitudine, fapt care e oricum o premieră pentru drone de acest tip, dar nu e o livrare completă de la poalele Everestului până la vârful său.
Însă valoarea practică a acestei realizări nu e doar o premieră mondială a capacităţilor dronei DJI, ci un potenţial efect de salvare de vieţi. Pe această porţiune se întâmplă cele mai multe accidente în care sunt implicaţi cei care încearcă să urce Everestul şi tot aici sunt cele mai multe vieţi pierdute.
Elicopterele se avântă foarte rar în misiuni de salvare pe aici, din cauza condiţiilor preponderent periculoase de zbor. Prin urmare, dacă dronele pot efectua asemenea zboruri, ele ar putea furniza oxigen şi un prim ajutor, pentru a-i menţine pe cei răniţi în viaţă până când salvatorii ajung la ei.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
3,176
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!