Din cauza temperaturilor caniculare, reţeaua electrică a Moldovei înregistrează apogee de consum record pe timp de zi

16 Iulie 2024, 13:07
Redacţia PiataAuto.md
Sud-estul Europei e cuprins de un val de temperaturi caniculare în aceste zile, cu mult peste media normală din această perioadă. Pe lângă riscurile evidente de sănătate, limitările circulaţiei camioanelor pe timp de zi sau recomandările autorităţilor cu privire la hidratare şi prudenţă sporită, acest val de călduri a adus, în special astăzi, şi salturi record de consum în reţeaua electrică a Republicii Moldova pe timp de zi.
Astfel, consumul normal al Republicii Moldova într-o zi de lucru de vară, la orele amiezii, oscilează de obicei între 670 şi 780 MW la nivelul întregului sistem energetic al ţării. În ultimele zile, din cauza căldurii şi a folosirii aparatelor de aer condiţionat, cifrele de consum au crescut până spre 800-900 MW pe timp de zi, iar în week-end cifra depăşea chiar indicele de 900 MW.
Asemenea cifre depăşesc de fapt consumul normal de seară, din orele de vârf, care oscilează în Moldove între 750 şi 900 MW de obicei.
Astăzi, însă, Moldelectrica a raportat în tabloul său de cifre actualizate în timp real şi consumuri momentane ce au depăşit bariera de 1.000 MW sau 1 GW!
Aceste perioade au fost relativ scurte, însă, de câteva minute, iar variaţiile de putere sunt de câţiva zeci de megawaţi, chiar şi de 50-60 MW, de la un minut la altul, fapt care pune presiune pe mecanismele de echilibrare din sistemul energetic.
Această presiune poate fi observată prin variaţia frecvenţei din reţea, de la 50,01 Hz la 50,05 Hz. Nu pare foarte multă, însă 0,05 Hz e deja o deviere nedorit de mare pentru un sistem energetic.
Totuşi, trebuie să spunem că situaţia nu pare a fi critică, ci doar îi impune pe cei de la Moldelectrica să acţioneze sub o presiune mult mai mare în aceste zile toride, când şi consumul, şi producţia, poate sări atât de tare.
Astăzi la orele amiezii cea mai mare parte de electricitate din Moldova era furnizată de centrala cu gaz de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, urmată de mici contribuţii ale unei termocentrale din Chişinău şi a singurelor hidrocentrale. Prin urmare, se atesta o diferenţă dintre consumul solicitat şi producţia, iar această diferenţă era acoperită din importul de electricitate din România. De asemenea, o parte din electricitatea din România tranzitează Republica Moldova şi e exportată mai departe în Ucraina.
Aceste cifre marchează recorduri pentru perioada prezentă în Republica Moldova, însă nu şi recorduri istorice. Săptămâna trecută, Iurie Cazacu, director de management al reţelelor la Modlelectrica, spunea că reţeaua din Moldova are rezerve de a susţine până la 2 GW de putere totală, dar e importantă şi dispersarea corectă a consumului.
1
1,697
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!