Nordex a instalat în Germania primul exemplar al unei turbine eoliene care rezistă 35 ani, e creată pentru regiuni cu vânturi slabe şi promite un factor de capacitate record

23 Iulie 2024, 17:18
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul german de turbine eoliene e Nordex a instalat primul exemplar al noii sale turbine N175/6.X în Schleswig-Holstein, Germania, model pe care compania l-a anunţat pentru prima dată încă acum doi ani. Prima instalare de test, însă, a venit abia acum, după ce Nordex a efectuat toate omologările şi pregătirile necesare, urmând să o testeze în viaţa reală acum pentru a-i confirma calităţile excepţionale. Iar aici, la calităţile promise de această nouă turbină eoliană, vine cea mai interesantă parte, or noua turbină Nordex N175/6.X promite o durată de viaţă de până la 35 de ani, a fost special crată pentru regiuni cu vânturi slabe şi medii şi promite un factor de capacitate record în contextul acelor vânturi slabe.
Secretul turbinei vine în primul rând din construcţia palelor de elice, de 86 metri lungime, care asigură un diametru total al rotorului de 175 metri, ceea ce face din această turbină eoliană modelul cu cel mai mare diametru din cele produse şi instalate în Europa. Designul acestor pale e conceput cu o formă aerodinamică specială, care să permită captarea forţei vântului cu un randament sporit de la cele mai mici viteze de vânt. Materialul palei e unul extra uşor şi rigid, cu o concentraţie şi o distribuţie variabilă a greutăţii de-a lungul palei, care să favorizeze pornirea uşoară a turbinei la vânturi mici şi menţinerea unei bune viteze de rotaţie în condiţii de vânturi slabe inclusiv prin asigurare a unei inerţii excelente, susţinută de distribuţia inteligentă a greutăţii faţă de centru.
Astfel, turbina N175/6.X intervine în acţiune la o viteză de doar 3 metri/secundă a vântului. Această cifră e indicată, însă, la majoritatea turbinelor de uscat moderne. Diferenţa pe care o aduce turbina Nordex e că începând de la 3 m/s curba puterii asigurate urcă rapid spre productivitate maximă. La 4-5 m/s, turbina asigură deja un randament excepţional de bun, iar puterea maximă poate fi atinsă deja către viteze de 6 m/s, şi turbina îşi menţine curba de producţie aproape linear în apropiere de parametrii maximi până la 20 m/s, atunci când se deconectează.
Alte turbine de uscat se deconectează la 25 m/s, dar tocmai asta e specificul acestei noi turbine, că ea e concepută pentru zone cu vânturi slabe şi medii, şi va scoate un randament excepţional de mare din acele vânturi care abia de se fac simţite, iar întrucât forma palelor sale e atât de optimizată să capteze vânturi slabe, la vânturi puternice ea ar genera turaţii prea mari, motiv din care e deconectată automat la 20 m/s.
Acest randament record e posibil şi datorită faptului că, la 175 diametru, ea are o arie de captare a vântului de 24.053 metri pătraţi, deci peste 2 hectare de suprafaţă. Forţa vântului de pe această suprafaţă imensă ajunge să împingă un generator de 6,8 MW putere.
Factorul de capacitate mediu exact va fi confirmat după perioada de teste din viaţă reală, dar primele indicii arată că noua turbină va avea un factor de capacitat cu 22% mai mare decât turbinele deja foarte productive din familia Delta 4.000, care în condiţii potrivite de vânt indică 35-40% în mediu. Asta înseamnă că noua turbină N175/6.X promite să atingă un factor de capacitate de minim 42% în cele mai neprielnice regiuni, unde viteza abia ajunge la 3-4 m/s, iar în condiţii de viteze medii anuale de 4-5 m/s şi mai mult, factorul de capacitate ar trebui să ajungă a 48-50% şi eventual chiar mai mult.
Cifrele de 45-65% în factor de capacitate sunt specifice doar celor mai performante turbine eoliene maritime, nu şi celor de uscat, care oscilează de obicei între 25 şi 35%. Prin urmare, cu un factor mediu promis de 42-48% în regiuni de vânturi slabe, noua turbină ar putea bate recorduri după recorduri în producţia de electricitate, mai ales că şi puterea instalată de 6,8 MW e una dintre cele mai mari pentru toate turbinele de uscat.
Iar ca să înţelegem ce înseamnă aceste cifre ale factorului de capacitate, transpuse în producţia anuală. La 42% randament mediu, turbina de 6,8 MW ar produce 25 GWh de electricitate anual! La 48% randament mediu, ea ar produce 28,6 GWh de electricitate anual. Comparând cu consumul unei ţări mai mici, precum Moldova, care consumă anual 4.200 GWh şi care are exact asemenea regiuni de vânturi mai slabe, ar fi nevoie de doar 168 de asemenea turbine ca să se acopere întreg consumul la minimul de randament produs şi circa 147 de asemenea turbine dacă să ia în calcul vârful de randament. Desigur, cu soluţii de stocare aferente, sub forma unor centrale de baterii. Însă acesta ar fi exact tipul de turbină care ar putea funcţiona realist în condiţiile vânturilor mai slabe din Moldova şi cu 147-168 de asemenea turbine se poate asigura consumul complet!
4
14,487
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!