Noul Lucid Air Pure a fost omologat drept cea mai eficientă maşină electrică, conform standardelor mai stricte EPA din SUA

17 Iulie 2024, 09:57
Redacţia PiataAuto.md
Multe modele electrice debutează cu cifre preliminare surprinzătoare de eficienţă, dar adeseori cifrele sunt temperate puternic când ajung la omologarea agenţiei EPA din SUA, care şi-a făcut o reputaţie din a avea standarde mult mai stricte. Unele modele pot avea cifrele ajustate cu 10-20%, iar altele chiar şi cu o treime, cum s-a întâmplat în cazul lui Mercedes EQS, unde EPA a confirmat că producătorul german a minţit, practic, în momentul lansării cu cifrele atât de mari pretinse de lider în eficienţă, în timp ce realitatea consumului era de-a dreptul mediocră. Acum, însă, EPA a omologat şi cifrele pentru noul Lucid Air Pure, iar acestea sunt atât de bune, încât modelul a devenit astfel cea mai eficientă maşină electrică din toate care au trecut vreodată prin procedurile lor de omologare.
Lucid Air Pure e o ediţie nouă a modelului Air, care are şi ajustări tehnice la nivel de motor, baterie, şi dotări standard. Spre exemplu, toate modulele de control al motorului, modulelor de baterie şi a sistemului de răcire sunt noi. De asemenea, noul model are o pompă de căldură mai eficientă drept echipare standard, fapt care reduce substanţial consumul de energie atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă.
Lucid Air Pure este acum singura versiune cu tracţiune spate din familia modelului Air, dar tot oferă 430 CP de putere şi o acceleraţie de la 0 la 60 mile pe oră de 4,5 secunde.
Astfel, acum noul Lucid Air Pure a fost omologat ca având 420 mile autonomie, conform EPA, ceea ce înseamnă 676 km. Cea mai impresionantă cifră e cea prin care EPA spune că noul model electric poate parcurge 5 mile, adică 8 km, cu doar 1 kWh de electricitate consumată, adică ditamai maşina electrică are nevoie de doar 125 Wh pentru a parcurge 1 km în viaţa reală!
Asta înseamnă un consum de 12,5 kWh/100 km, o cifră pe care nici multe maşini compacte n-o ating, darămite sedanurile electrice germane, spre exemplu, care consumă 22-26 kWh/100 km! Şi, de fapt, cifra mai exactă pentru care a fost omologat Lucid Air Pure, transformată în unităţi metrice, ar fi de circa 12,42 kWh/100 km!
Bateria lui Lucid Air are o capacitate de 84 kWh, deci nu alunecă tocmai spre 100 kWh şi mai mult, dar chiar şi ea e suficientă pentru 676 km în viaţa reală, ceea ce ar însemna că şi atunci când ai vrea să încarci rapid de la 10 la 80%, de exemplu, pentru a sta la priză vreo 17-20 minute, tot vei putea opri cam o dată la 475 km! E o distanţă la care chiar şi fără încărcarea bateriei oricum ai nevoie de o pauză de destindere şi cafea cel puţin.
Lucid Air e unul din modelele electrice cele mai consistente în inginerie din câte există în lume, funcţionând pe o arhitectură de 900 volţi, fapt care-i permite să aibă şi un diapazon enorm de putere, dar şi să fie foarte eficient. De asemenea şi motoarele electrice ale lui Lucid sun printre cele mai avansate, şi compacte, cu un raport impecabil de putere faţă de volum şi greutate.
Foto: Platforma lui Lucid Air Pure, cu tracţiune spate
4
3,615
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!