(VIDEO) Cum are loc excavarea primului tunel de autostradă din România, de pe A1, prin metoda austriacă

29 Iulie 2024, 10:37
Redacţia PiataAuto.md
Primul tunel de autostradă din România e în toiul lucrărilor pe segmentul dintre Tigveni şi Curtea de Argeş de pe autostrada A1, iar săparea acestuia nu are loc printr-o maşinărie TBM de forare, ci prin aşa numita metodă NATM, descifrată drept Metoda Nouă Austriacă de construcţie a Tunelurilor. Autorul unui canal de youtube a filmat un timelapse care arată elocvent cum derulează excavarea acestui tunel din România prin această metodă.
Excavarea prin această metodă presupune mici acţiuni repetate de forare pe circumferinţa superioară, cu ajutorul braţelor unui utilaj. Acestea „cioplesc” efectiv conturul interior al tunelul ului, iar apoi partea interioară este excavată cu utilaje clasic şi volumul de pământ de acolo e evacuat din tunel.
Cu fiecare mică avansare, însă, metoda presupune aplicarea unui strat de mortar pe conturul interior al tunelului, pentru a susţine solul prin care tocmai s-a săpat. Ulterior, la etapele finale, tunelul e ranforsat cu alte straturi, dar această primă aplicare permite evitarea surpărilor în timpul lucrărilor.
Această metodă e considerate mai ieftină şi mai fezabilă pentru tunelurile mai scurte, unde aducerea unei maşinării TBM ar genera costuri mult prea mari. În lume există un număr imens de tunele forate prin aceeaşi metodă, deci viabilitatea şi siguranţa ei a fost deja demonstrată de multe decenii încoace.
Tunelul din România, care străbate dealul Momaia, va avea 1,35 km lungime şi va avea acelaşi nume ca şi dealul pe care-l străpunge. La tunel se lucrează 24 ore din 24, iar la finalul primăverii se trecuse deja de 1.000 metri foraţi.
Lucrările sunt făcute de compania austriacă Porr Constuct, iar costul întregii secţiuni de autostradă, care cuprinde şi acest tunel, e de 1,68 miliarde de lei fără TVA.
Vezi cum are loc forarea tunelului prin metoda austriacă în video-ul de mai jos.
1
22,066
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!