(VIDEO) Hypercar-ul electric Lotus Evija X de 2011 CP a ieşit în decor la Goodwood din cauza unei probleme de software

13 Iulie 2024, 11:12
Redacţia PiataAuto.md
Festivalul de Viteză de la Goodwood e unul din cele mai frumoase evenimente auto anuale din câte există în lume, acolo adunându-se toată mărcile care vor să-şi declare predilecţie pentru performanţă şi pasiune auto. E locul unde maşinile clasice sunt sărbătorile deopotrivă cu cele prezente sau care privesc vizionar în viitor. La ediţia din acest an, însă, Lotus a avut ghinionul ca hypercar-ul său electric Evija X, construit într-un singur exemplar, să iasă în decor, iar partea curioasă e că totul s-a întâmplat nu din cauza unei erori ale şoferului, ci din cauza unei probleme de software.
Evija X încerca să parcurgă renumita alergare în urcare de la Goodwood, pe o pistă îngustă, îngrădită cu baloturi de paie, toată pista urcând constant în altitudine.
Lotus Evija X e un hypercar electric de circuit, conceput cu 4 electromotoare, câte unul pentru fiecare roată, şi 2.011 CP în total, deci mai mult decât are Rimac Nevera, doar că aici maşina nu e una admisă pe drumurile publice şi e construită într-un singur exemplar. Cele 4 motoare nu sunt legate prin diferenţiale mecanice între ele, ci doar prin gestionare separată, electronică, a fiecărui motor electric.
Imediat după ce a pornit de la linia de start la Goodwood, maşina a făcut un burnout cu efect, în special cu electromotoarele spate.
Iar când a pornit şi mişcare, foarte repede ea a luat-o brusc spre dreapta şi a lovit gardul format din paie, deteriorându-şi puternic faţa. În toiul loviturii, roţile spate încă aveau forţă motrice şi derapau.
Asta i-a făcut iniţial pe comentatori să sugereze că ar putea fi vorba e o problemă de soft, nu o eroare de şofer. Însă, presupunerea avea nevoie de o confirmare oficială, iar ieri seară Lotus a oferit şi comentariul său despre cauza accidentului.
Astfel, Lotus a confirmat că după acel burnout, care a imprimat o derapare firească e punţii spate, maşina a intervenit cu o „supracorecţie” a motoarelor, softul decizând să genereze mult mai mult cuplu cu unele motoare decât ar fi fost necesar pentru stabilizare, iar astfel acele motoare au destabilizat iremediabil traiectoria maşinii. Deci, softul a întâmpinat o situaţie atipică, pe care a considerat-o mai critică decât era şi a intervenit cu o corecţie mult mai mare decât era necesară pe motoare, iar aceste motoare, aparent de pe stânga, au creat un efect al unui vehicul cu şenile, când doar una din şenile e motrice şi întoarce vehiculului. Astfel, hypercar-ul electric produs într-un singur exemplar, a ajuns în decor, cu partea frontală distrusă.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă acum Lotus nu mai are un Evija X cu care să tot stabilească recorduri pe circuite şi să demonstreze performanţele tehnologiei sale electrice. Lotus este acum o marcă deţinută de grupul Geely şi aproape toate tehnologiile electrice ale mărcii sunt implementate în paralel cu modele Zeekr.
Vezi video-ul ieşirii în decor a lui Evija X mai jos.
0
6,574
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!