(VIDEO) MAN Energy Solutions va mai livra o pompă de căldură uriaşă pentru încălzirea centralizată a unui oraş din Danemarca, în cel mai mare sistem de acest fel din lume

17 Iulie 2024, 16:20
Ilie Toma
Cei de la MAN Energy Solutions au anunţat azi că vor mai livra o pompă de căldură uriaşă pentru încălzirea centralizată a oraşului Aalborg din Danemarca, pompa fiind cea de-a 4-a la număr dintr-un sistem aflat în construcţie acum în oraşul danez. Partea cea mai curioasă e că pompa de căldură foloseşte drept sursă primară de captare a căldurii nu aerul, ci apa de mare, iar în rol agent frigorific din interiorul circuitului pompei e folosit CO2-ul. Totodată, la fel de interesant e că odată cu adăugarea celei de-a 4-a pompe de căldură în sistemul oraşului Aalbord, acesta va deveni cel mai mare sistem de încălzire centralizată in lume, care se bazează pe pompe de căldură de orice tip.
Aici cititorii noştri fideli ar putea să-şi amintească despre faptul că anul trecut noi am anunţat despre prima implementare a unei asemenea pompe de căldură într-un alt oraş din Danemarca, Esbjerg, după care, în luna octombrie, anunţam şi despre proiectul noii centrale din Aalborg, cu tehnologie similară, şi scriam atunci că acolo urmau să fie instalate 3 pompe de căldură mari, de 44 MW, care trebuiau să însumeze 132 MW împreună. Mai spuneam atunci cât de unic e faptul că noua pompă urma să livreze apă de 98 grade Celsius în sistemul de încălzire al oraşului, dar şi că abia în această vară urma să demareze construcţia noii centrale din Aalborg, pentru a fi definitivată în 2027.
Foto: Oraşul Aalborg, Danemarca

Pe noi ne-a intrigat atât de mult acest subiect al pompelor de căldură în încălzirile centralizate ale unor oraşe, încât ulterior i-am contactat pe cei de la MAN Energy Solutions şi le-am cerut acces în interiorul primei asemenea centrale, din Esbjerg, pentru a cunoaşte în detaliu cum funcţionează această tehnologie şi ce parametri are. Iar după un lung proces de coordonări şi cu operatorul de asemenea sisteme de încălzire centralizată din Danemarca, Forsyning, am ajuns să mergem în Danemarca şi să filmăm din interior toată această pompă de căldură imensă, discutând direct cu inginerii care au muncit la conceperea sistemului şi instalarea ei. A rezultat un reportaj video cu totul deosebit, pe care l-am filmat în engleză şi care a trecut deja în ordinul sutelor de mii de vizualizări pe YouTube, şi pe care-l inserăm şi la finalul acestui articol, întrucât vorbim despre exact aceeaşi tehnologie şi acelaşi producător de pompe de căldură.
Foto: Imagine din reportajul nostru din interiorul primului sistem din Esbjerg, Danemarca

Iar ca să fim expliciţi din start ce înseamnă când spunem despre acest sisteme când spunem că e primul sau că e cel mai mare, facem următoarele clarificări: sistemul de încălzire centralizată din Esbjerg nu e primul din lume care foloseşte o pompă de căldură, însă e primul care foloseşte una ce utilizează apa de mare ca sursă primară de captare a căldurii şi CO2-ul ca agent de refrigerare. Sistemul din Aalborg e cel mai mare sistem de încălzire centralizată din lume, care face uz de pompe de căldură de orice fel, indiferent de sursa căldurii primare şi de tipul de refrigerant.
Ei bine, ceea ce anunţă acum cei de la MAN Energy Solution este că operatorul Aalborg Forsyning a decis să majoreze puterea întregului sistem prin sporirea numărului pompelor de căldură din sistemul care urmează a fi construit de la 3 la 4. Deci, celor 3 pompe de până acum ce însumau 132 MW putere, li se mai adaugă una de 44 MW, iar astfel puterea sumară ajunge la 177 MW (de la micile excedente de peste 44 MW mau adăugându-se 1 MW atunci când se însumează 4 pompe de căldură).
Noul sistem cu 4 pompe de căldură va putea ridica temperatura apei de la 1-15 grade Celsius până la 98 grade la ieşirea din sistem. Pentru comparare, sistemul din Esbjerg poate încălzi apa până 90 grade, care e deja mult mai mult decât alte pompe de căldură, dar temperatura mai mare e necesară pentru că sistemul de conducte al oraşului a rămas unui vechi, care generează pierderi. Şi se pare că aceste pierderi şi distanţe sunt mai mari în Aalborg dacă s-a optat pentru 98 grade Celsius, or, acest oraş e al treilea ca mărime din Danemarca.
Acest sistem cu 4 pompe de căldură va folosi electricitatea din sistemul electric al Danemarcei, care e deja preponderent formată din energie regenerabilă, în special eoliană, şi va înlocui astfel o termocentrală cu cărbune care asigură încălzire centralizată, eliminând emisii de 210.000 tone de CO2 anual.
Foto: Edificiul care va adăposti noua centrală cu pompe de cădură din Aalborg, Danemarca

Totuşi, noua centrală cu 4 pompe de căldură din Aalborg va livra anual 700.000 MWh de căldură în sistemul oraşului, ceea ce reprezintă o treime din totalul căldurii produse şi livrate anual în acest oraş. Asta înseamnă că celelalte două treimi vor trebui acoperite prin alte soluţii, iar aici tocmai reportajul nostru din Esbjerg a arătat cum funcţionează sistemul cu pompe de căldură în tandem cu alte componente, precum o centrală alăturată de ardere a gunoiului menajer din oraş, şi un alt boiler ce arde rumeguşul rezultat drept deşeu de la fabricile de prelucrare a lemnului, ambele categorii fiind considerate şi ele surse regenerabile. Şi în Esbjerg există şi o a patra componentă, cu gaz, care e prevăzută doar pentru zile cu ger extrem, mai mult ca o soluţie de rezervă.
Foto: Inginerul şi directorul tehnic al centralei din Esbjerg ne explică cum funcţionează ea în reportajul nostru

Iar toată această compensare reciprocă face sistemul şi mai genial, într-un fel, mai ales că el are şi capacitatea de a stoca căldură pe multe ore, iar astfel pompele de căldură pot asigura consum adiţional în sistem atunci când e supraproducţie de regenerabile şi consum prea mic, spre exemplu.
E un sistem superb de interesant, deci, care începe acum a fi construit la cea mai mare scară din istorie şi în oraşul Aalborg, iar toate aceste secrete inginereşti pe care le-am descoperit chiar noi în interiorul sistemului din Esbjerg pot fi văzute în video-ul de mai jos.
3
14,292
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!