(VIDEO) Mercedes a programat blocarea motorului lui AMG One, dacă proprietarii îl pornesc de câteva ori fără a-l lăsa să se încălzească

23 Iulie 2024, 11:38
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele cu combustie au nevoie de mentenanţă corectă, dar şi de o abordare corectă în exploatare, care să nu le creeze uzură prematură. Printre lucrurile nerecomandate pentru un motor cu ardere internă e pornirea lui la rece şi oprirea tot la rece, înainte ca acesta să reuşească să ajungă la temperatura optimă de funcţionare, mai ales dacă asta se repetă de mai multe ori. Şi dacă la un motor obişnuit producătorul poate recomanda asemenea sfaturi cu text mărunt undeva în manualul de utilizator, la modelul AMG One, despre care Mercedes spune că e cel mai complex şi complicat model de serie din lume la nivel de inginerie, producătorul a venit cu limitări mult mai stricte pentru a evita fenomenul de mai sus. Mai exact, dacă proprietarii nu vor urma recomandările şi vor porni de 6 ori motorul fără să-l încălzească, acest motor se va bloca pur şi simplu şi va refuza ă pornească, pentru că aşa e programat de Mercedes să facă.
Iar dacă se întâmplă asta, proprietarul trebuie să-i contacteze pe cei de la AMG, care trebuie să vină la maşină, oriunde o fi ea în lume, să-i conecteze un computer cu diagnosticare şi să-i redea acesteia permisiunea ca motorul să pornească.
Iar în cazul acestui hypercar, care are 1.063 CP, scoşi dintr-un motor de Formula 1 de 1,6 litri turbo, ajutat de propulsia electrică, operaţiunea de pornire şi încălzire e foarte complicată. Iniţial, maşina e gata de mişcare pe baza propulsiei electrice, încălzind totodată catalizatorul până la temperatura optimă. Apoi porneşte şi motorul cu combustie şi acesta are nevoie de 5-8 minute pentru a se încălzi, preferabil cu un condus de minim 2-3 minute, ca să aibă şi variaţii de turaţii.
Abia după asta motorul consideră că a ajuns la temperatura sa optimă de funcţionare şi poate fi oprit. Altfel, dacă e oprit, acesta consideră situaţia o oprire nerecomandată a sa, şi dacă aceste opriri premature se repetă 6 ori consecutiv, motorul e blocat.
Acest mic secret al modelului a fost dezvăluit chiar de inginerii AMG, într-un video filmat de pilotul de Formula 1 Nico Rosberg, care şi-a comandat încă în anul 2018 un asemenea bolid, când acesta era abia în dezvoltare, şi l-a primit abia acum.
În momentul în care acesta şi-a preluat maşina, cei doi ingineri i-au făcut un instructaj detaliat, spunându-i despre tot ce ar trebui să şti, inclusiv despre faptul că la drum lung e recomandat să meargă cu mici căşti în urechi, pentru reducerea nivelului de sunet, din cauza faptului că maşina e prea zgomotoasă.
La un moment dat, Nico a pornit motorul pentru a-l asculta, în interiorul unei hale, trecând peste faza cu încălzirea catalizatorului, dar apoi l-a oprit, şi aici inginerii i-au spus că asta n-a fost o idee bună, iar dacă mai face de 5 ori asta, maşina se va bloca total şi va fi nevoie să vină ei cu laptop-ul să i-o deblocheze.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Noi am setat video-ul să înceapă în momentul pornirii motorului, dar poţi da cursorul manual pentru a vedea întreaga experienţă a lui Nico Rosberg cu preluarea acestui Mercedes AMG One.
1
97,193
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!