(VIDEO) Tesla Model 3 Performance n-a putut face un tur complet pe Nurburgring în mâinile unui youtuber fără a-şi reduce performanţa din cauza supraîncălzirii

11 Iulie 2024, 13:17
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Model 3 Performance e cea mai nouă versiune a lui Model 3, lansată de producătorul american, în încercarea de a crea astfel o paralelă pentru Plaid, dar ceva mai moderată în doza de putere totuşi. Noul Model 3 Performance are 510 CP, o performanţă identică celei pe care o avea BMW M3 Competition înainte de facelift. Doar că de curând un youtuber a descoperit că noul model electric nu poate face un tur complet pe Nurburgring fără a-şi reduce semnificativ performanţa, din cauza supraîncălzirii.
Cei 510 CP echivalează cu 375 kW, iar bateria maşinii indica la început o permisiune de descărcare maximă de 393 kW, deci teoretic puterea maximă pe care o poate livra bateria e mai mare decât puterea maximă care ar putea fi solicitată de electromotoare, ceea ce foarte bine.
Temperatura iniţială a bateriei era de 26,3 grade Celsius, deci o temperatură perfectă pentru funcţionarea optimă a bateriei, iar Tesla are un sistem avansat de management termic al bateriei sale.
La început, maşina atinge cu uşurinţă puterea sa maximă, ba chiar pare să depăşească pe perioade scurte cei 375 kW. Acceleraţia e una pe măsură, iar manevrabilitatea e excelentă, inclusiv pe virajele de circuit.
După câteva minute pe circuit şi mai multe viraje trecute, maşina a notificat şoferul că are frânele supraîncălzite, dar asta e deja o problemă atât de răspândită la Tesla, încât nici nu mai e raportată ca ceva special. Tocmai de asta Model S Plaid a primit în cele din urmă versiunea Track Pack cu frâne de carbon şi ceramică.
În scurt timp maşina a început a frâna foarte slab, însă, iar din frâne s-a făcut văzut şi fumul. De aici încolo, cel de la volan a redus un pic intensitatea acceleraţiilor, pentru a-şi lua o doză de rezervă înaintea virajelor următoare în cazul în care frânele ar fi cedat cu totul.
Între timp, însă, bateria a ajuns la o temperatură de 50 grade Celsius, la care de obicei bateriile litiu-ion riscă deja simptome de supraîncălzire, iar maşina a început a limita sever puterea de descărcare.
La început, au fost -100 kW putere, dar de aici încolo bateria a urcat foarte repede în temperatură, până spre 52, 54 grade, apoi 55, iar de la 55 în sus bateria a intrat într-o curbă şi mai accentuată de supraîncălzire, puterea fiind limitată cu încă 50 kW.
La 56-57 grade Celsius bateria a intrat deja în zona roşie, maşina notificând despre supraîncălzirii ei, iar puterea a fost redusă deja la sub 200 kW. În din urmă bateria a ajuns la tocmai 58,5 grade Celsius, şi o putere de circa 175 kW, deci circa 44% din cea indicată iniţial, iar youtuber-ul şi proprietarul maşinii au decis să iasă de pe circuit, pentru a nu distruge maşina.
Pe artera de ieşire, bateria a început a se răci din nou şi puterea admisă a început a urca, semn că măcar câteva zeci de secunde de condus mai domol i-ar permite maşini să-şi răcească bateria suficient cât să revină în forţă. Pe un drum public, probabil nu s-ar ajunge niciodată la asemenea simptome, însă pe un circuit ca Nurburgring, Model 3 Performance n-a putut face nici măcar un singur tur complet fără limitarea performanţelor din cauza supraîncălzirii.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
24,856
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!