(VIDEO) Tesla Model S cu cel mai pare parcurs din lume a atins 2,1 milioane km parcurşi şi a mai făcut o reparaţie la motor între timp

22 Iulie 2024, 14:20
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Model S a germanului Hansjorg von Gemmingen-Hornberg a atins de curând cifra de 2,1 milioane de kilometri parcurşi şi a mai făcut o reparaţie la electromotorul său între timp. Ritmul cu care germanul adună kilometri e unul excepţional, or, cu nici 4 luni în urmă, în luna aprilie, maşina marca exact 2 milioane de kilometri, iar în luna noiembrie a anului 2023 ea marca 1,9 milioane km parcurşi în momentul în care noi îl vizitasem pe Hansjorg la el acasă, în Germania, şi filmasem un video cu el, pentru a-i afla întreaga poveste din prima sursă.
Atunci Hansjorg a spulberat zvonurile despre el că ar fi un taximetrist şi şi-a folosi maşina într-un asemenea scop. De fapt, Hansjorg a investit în acţiuni Tesla încă de la etapa primară de apariţie a companiei, iar ulterior a făcut o avere datorită creşterii valorii lor. Având şi o moştenire de la părinţii săi, la care s-au mai adăugat banii făcuţi din acţiunile Tesla, acum Hansjorg nu mai e nevoit să muncească şi-şi petrece viaţa călătorind foarte mult cu Tesla sa, atât prin Europa cât şi prin Maroc şi alte ţări din nordul Africii, unde a ajuns de foarte multe ori în ultimul an.
Chiar el ne spunea că ţinteşte să aibă o medie de 700 km parcurşi pe zi, astfel încât să poată parcurge anual cam 250 mii km. Deocamdată, din toate informaţiile publice disponibile, Hansjorg şi Tesla sa e deţinător al recordului absolut de cel mai mare parcurs înregistrat de o maşină electrică, dar Hansjorg spune că vrea să depăşească recordul de circa 5 milioane de km, pe care l-a atins Irv Gordon cu un Volvo P1800. Irv a continuat să conducă maşina sa până a sfârşitul vieţii sale într-un articol de acum 3 ani noi aflasem de la fiica sa, după o discuţie directă cu ea, care a fost istoria de mai departe a acelui exemplar Volvo, care a trăit mai mult decât proprietarul său.
În cazul exemplarului Tesla Model S deţinut de germanul Hansjorg, maşina sa e din primele versiuni de Model S şi avea o problemă de proiectare inginerească la singurul său electromotor, de pe puntea spate, ceea ce îi determina o uzură accelerată. Din această cauză, toamna trecută el ne povestea că e schimbat 13 electromotoare şi doar 3 baterii. Tesla, însă, îi dădea motoare reparate adeseori, nu noi, aşa că durata lor de viaţă a variat foarte mult. Hansjorg mai spunea că a găsit un atelier în Croaţia, cu mecanici cu o pricepere deosebită, şi acei oameni pot corecta greşelile inginereşti ale motorului, aşa că ultimele intervenţii la maşina sa le-a făcut în Croaţia.
Anume cei din Croaţia au oprit această listă enormă de defecţiuni la motoare, descoperind că problema era într-o garnitură în jurul axului, ce trebuia să etanşeze lichidul de răcire, ca acesta să nu pătrundă în interior. Acea garnitură inelară e prost proiectată şi generează fricţiune şi supraîncălzire, după care se deteriorează şi lasă lichidul de răcire să pătrundă în zona statorului electromotorului, ducând la defectarea acestuia. Croaţii au modificat niţel forma acelui inel şi au folosit o garnitură specială de grafit, care să reziste mult mai bine.
În luna iunie, Hansjorg i-a vizitat din nou pe meşterii croaţi la atelierul lor din Zagreb, pentru că aceştia au mai perfecţionat construcţia inelului şi a garniturii, şi astfel au făcut o reparaţie preventivă la motorul actual al Tesla, fără a-l înlocui, pentru a-i garanta o viaţă şi mai lungă. Un asemenea inel cu garnitura nouă ar trebui să reziste jumătate de milion de kilometri. Iar Tesla a fost ultima dată în service-ul lor cu 262.000 km în urmă, şi în acest interval motorul a funcţionat bine.
Aşadar, acum cu motorul trecut printr-o proaspătă reparaţie şi o recomandare ca maşina să revină înapoi la service înainte de mai parcurge următorii 500.000 km, Tesla Model S a continuat să adune kilometri în mâinile lui Hansjorg, iar acum a marcat şi cifra de 2,1 milioane km parcurşi.
Şi, de fapt, datorită călătoriilor sale până în Africa în acest interval de timp, dar şi până în Croaţia, cu câteva reveniri acasă în Germania, ultimii 100.000 km au fost parcurşi în doar circa 108 zile, cu marjă de +/-2 zile. Asta înseamnă că în acest răstimp, Hansjorg şi Tesla sa au parcurs cam 925 km pe zi, în mediu!
Apropo, această Tesla Model S e din primele exemplare, care erau vândute cu oferta de încărcare gratuită la Supercharger pe viaţă. Cu siguranţă Elon Musk nu s-a gândit că va exista cineva care chiar va profita din plin, toată viaţa, de această ofertă, dar Hansjorg profită cu mare satisfacţie de ea şi încarcă gratuit până în prezent în reţeaua Tesla Supercharger, iar când e acasă, încarcă de la panourile solare pe care le are sau când nivelul energiei regenerabile în reţea ajunge la maxim.
Vezi în video-ul de mai jos şi istoria germanului şi a maşinii sale, pe care ne-a relatat-o chiar el acum câteva luni, când maşina marca 1,9 milioane km parcurşi.
0
8,609
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!