Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Chinezii de la CATL au lansat o nouă baterie pentru autobuze electrice, cu o durată de viaţă de 1,5 milioane km sau 15 ani

17 Septembrie 2024 - 18:17
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii de la CATL au lansat o nouă baterie dedicată autobuzelor electrice, despre care spun că e cea mai longevivă dintre toate bateriile existente pe piaţă, dedicate acestor vehicule. Noua baterie are numele de Tianxing B-Series şi promite parametri tehnici impresionanţi.
Cel mai important parametru e durata de viaţă garantată, de 1,5 milioane de kilometri sau 15 ani. Asta ar însemna că bateria şi durata ei de viaţă e calculată pentru o exploatare de circa 100.000 km pe an. Există multe autobuze în lume care fac cifre similare de parcurs, însă există şi rute de autobuz care depăşesc cu mult 100 mii km adunaţi anual.
Chinezii, însă, văd această cifră de parcurs drept durata de viaţă totală normală a unui autobuz în ţările civilizate, prin urmare faptul că bateria rezistă 1,5 milioane km e echivalent cu durata de exploatare a autobuzului.
Noua baterie promite şi o densitate energetică de 175 Wh/kg, fapt care e reprezintă o cifră uşor mai modestă dacă o comparăm cu lumea maşinilor, însă pentru autobuz cifra e mai mult decât decentă, fiind printre liderii absoluţi.
Pe lângă toate, bateria are răcire cu lichid şi e adaptată încărcării rapide, astfel încât autobuzele să-şi poată adăuga necesarul de energie într-o pauză de doar 12 minute, de la 20 la 80%. Datorită sistemului avansat de gestiune termică a bateriei, ea poate garanta durata de viaţă atât de mare.
CATL, unul din cei mai mari producători de baterii din lume, are o cotă mondială de circa 31,6% din toate bateriile dedicate maşinilor electrice din lume, deci aproape fiecare a treia maşină electrică din lume are o baterie CATL. Producătorul chinez are şi fabrici în China, dar şi în Europa, şi mai planifică şi altele în Europa şi SUA. CATL produce şi baterii pentru centrale mari de reţea, dar totodată pregăteşte şi baterii pentru avioane electrice. Acum, cu noua baterie, chinezii vor să-şi fortifice prezenţa şi în segmentul autobuzelor electrice.
Chinezii spun că noua lor baterie e special adaptată ritmului de exploatare a unui autobuz, când încărcările pot fi scurte şi de mare putere, sau pe timp de noapte, iar pe timp de zi e nevoie de autonomie mare în orice condiţii meteo.
Noua baterie e atât de aşteptată de producătorii de autobuz, încât CATL menţionează că ea va echipa iniţial 80 de modele ale 13 mărci! Prin urmare, impactul ei se va face simţit imediat în industria autobuzelor în următorii ani.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter