Inginerii americani au conceput micro reactorul nuclear de doar 5 MW şi demarează procedurile de testare a acestuia

22 Septembrie 2024, 18:11
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii americani de la Westinghouse Electric Company, o companie ce a evoluat din compania fondată de inginerul şi inventatorul american George Westinghouse în 1886, au conceput micro reactorul nuclear de doar 5 MW, numit eVinci, şi demarează procedurile de testare a acestui la laboratorul naţional din Idaho, SUA. Invenţia ar putea avea un impact major prin puterea foarte mică a reactorului, care va mări enorm aria posibililor utilizări.
Foto: Noul reactor eVinci

Pentru comparaţie, reactoarele VOYGR ale celor de la NuScale, au o putere de 77 MW, iar în lume mai există elaborări chineze şi ruseşti cu puteri de 25 MW şi 12 MW. La doar 5 MW putere, noul micro reactor nuclear Westinghouse eVinci poate să nu mai fie amplasat în centrale mari şi costisitoare, ci direct în locurile de consum, minimizând astfel costurile şi pierderile de transmisie.
Reactorul are o răcire prin ţevi speciale, car disipă căldura, fără a avea nevoie de răcire activă cu apă şi o sursă de apă pentru. Prin urmare, poate fi instalat practic oriunde, fără a ava nevoie de proximitatea unui râu, cum se întâmplă la reactoarele mari clasice din centrale nucleare.
Reactorul e proiectat să folosească cel mai sigur combustibil nuclear actual, numit TRISO, care reprezintă un soi de bile cu uraniu în interior, dar de mici dimensiuni şi acoperite cu straturi ceramice, care împiedică emanaţiile radioactive în starea de stocare a acestor bile. Ele sunt prevăzute să reziste şi la temperaturi mari, iar orice incident teoretic ar afecta doar bila curentă din care se consumă combustibilul, minimizând astfel impactul.
E curios că reactorul eVinci vine cu suficient combustibil încât să nu aibă nevoie de realimentare primii 8 ani! Calculul e făcut pentru livrarea puterii de 5 MW pentru 24 ore din 24, 7 zile din 7, din de 8 ani, ceea ce înseamnă că un asemenea reactor poate livra o cantitate de minim 350 GWh de electricitate fără realimentare!
Partea şi mai curioasă este că reactorul îşi poate ajusta puterea produsă până la doar câţiva kW de putere minimă, ceea ce o caracteristică practic unică în lume pentru reactoarele nucleare, chiar şi dintre cele cunoscute drept aflate în regim de testare. Asta face din acest reactor sursa perfectă de electricitate chiar şi în locurile unde consumul variază ciclic de la doar câţiva kW până la 5 MW. Iar în locurile care au nevoie de mai mult, se pot conecta pur şi simplu două sau mai multe reactoare. Iar dacă puterea medie va fi mai mică de 5 MW, atunci şi durata de timp până la prima realimentare va fi mai mare de 8 ani.
Inginerii spun că acest reactor ar putea fi aplicat în edificii mari cu consum relativ mare, precum campusuri universitare, laboratoare ştiinţifice, centre de date, centrale termice care produc căldură pentru oraşe şi ar putea-o produce astfel prin pompe de căldură, pe bază de electricitate, mine izolate, centre industriale şi fabrici, insule izolate, locaţii militare din subteran sau în zone izolate, ba chiar şi pe alte planete.
Şi toate astea ar putea suna ca un proiect foarte promiţător, dar îndoielnic până la finalizarea testărilor, însă compania Westinghouse are o experienţă enormă de concepere, producţie şi operare de reactoare nucleare încă din anii 50 ai secolului trecut, ei fiind şi primii care au elaborat un reactor răcit cu apă presurizată. Prin urmare, vorbim de ingineri din cadrul uneia din cele mai experimentate companii din lume în energie nucleară, iar testele care urmează acum în Idaho sunt pur şi simplu o tapă firească şi obligatorie de reconfirmare a noului micro reactor, iar noi putem prezuma deja că testele vor fi trecute cu succes, iar după asta reactorul va fi lansat în versiune comercială operaţională.
1
377
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!