Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Norvegia a ajuns la un moment istoric, când are mai multe maşini electrice în circulaţie decât cele cu benzină

17 Septembrie 2024 - 12:24
Redacţia PiataAuto.md
Norvegia e în mod clar lider absolut la adoptarea maşinilor electrice şi de ani buni încoace această ţară nordică tot înregistrează recorduri la cota maşinilor electrice în vânzările de automobile noi, ele ajungând la 93% în iulie, apoi 94% în august. Şi aici vorbim doar de maşini pur electrice, fără a lua în considerare plug-in hibrizii şi alte variaţii. De multe ori, însă, cei care vedeau aceste ştiri se întrebau şi care ar fi cota generală de maşini electrice în ţară dintre toate maşinile admise în circulaţie, atunci când se iau în considerare automobilele de orice vârstă. Ei bine, acum Norvegia a ajuns la momentul istoric în care numărul total de maşini electrice admise în circulaţie l-a depăşit pe cel al maşinilor cu benzină.
Deci, deocamdată nu e vorba de depăşirea tuturor maşinilor cu combustie luate la un loc, ci doar a celor cu benzină, care cuantifică 26% din numărul total de maşini înmatriculate în Norvegia de toate vârstele. Respectiv, asta înseamnă că şi cota de maşini electrice a ajuns 26% din totalul celor ce sunt admise în circulaţie pe drumurile Norvegiei. De fapt, cifra exactă raportată la luna septembrie 2024 e de 26,2%.
Aceste cifre sunt reflectate în datele oficiale ale registrului norvegian, Opplysningsradet for Veitrafikken, sau OFV. Şi ele mai dau informaţii foarte curioase despre maşini electrice şi arealul total al maşinilor în Norvegia.
Mai exact, din 2011 până în prezent, în Norvegia au fost înmatriculate circa 725.000 maşini electrice noi şi alte 78.000 maşini electrice au fost importate la mâna a doua. Unele maşini au ajuns la sfârşitul vieţii lor sau au fost declarate daună totală, dar stocul curent de maşini electrice e relativ mare faţă de suma totală a maşinilor electrice care au intrat în ţară în această perioadă — 751.000 maşini electrice circulă în prezent pe drumurile Norvegiei, faţă de 803.000 maşini electrice care au intrat în ţară în această perioadă. Asta confirmă, de fapt, o foarte bună fiabilitate a lor, prin cifre statistice.
Totuşi, cele 751.000 maşini electrice care circulă acum pe drumuri Norvegiei, deşi le-au depăşit în cantitate pe cele pe benzină, nu au reuşit încă să atingă cifra maşinilor diesel care încă mai circulă. Da, în ultimii ani vânzările de maşini diesel sunt infime în această ţară, dar Norvegia încă mai are 35% din toate maşinile ţării cu acest tip de carburant. Deci, e vorba de circa 1 milion de maşini diesel care mai sunt exploatate. Chiar dacă cifra e mare, doar în 2017 numărul lor era de 1,3 milioane. Deci, în doar 7 ani numărul maşinilor diesel în Norvegia a scăzut cu 300.000 unităţi.
Totodată, ca să fim obiectivi şi clari până la urmă, momentul de acum e unul istoric prin faptul că maşinile electrice le-au depăşit în cotă şi număr pe cele pe benzină, da adevăratul moment aşteptat e cel în care electricele vor fi mai multe decât toate cele cu combustie luate la un loc. Însă e cât se poate de clar că Norvegia se mişcă rapid în acea direcţie.
Foto: Cota maşinilor înmatriculate din Norvegia, după tipul de propulsie

În ţară mai circulă circa 7% de maşini hibride fără încărcare la priză şi încă 5% de plug-in hibride. Numărul acestora e mult mai mic decât în alte regiuni ale Europei şi se pare că după ce au descoperit maşinile electrice, norvegienii nu se prea lasă convinşi de plug-in hibrizi.
Bineînţeles, un mare rol îl joacă aici infrastructura super dezvoltată de staţii de încărcare, dar şi preţul foarte mic la electricitate pentru consumatorii casnici. Iar cei care vor ca maşinile lor electric să fie cu adevărat alimentate cu energie verde, pot fi liniştiţi în Norvegia, unde 90% din electricitate vine de la hidrocentrale, altele 9% de la eoliene şi 1% de la fotovoltaice, deci e tabloul perfect al energiei din surse regenerabile.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter