Prima pagină  »  Ştiri  »  Toti suntem asteptati acasa! Centura de siguranta in trei puncte Volvo
13 AUGUST 2009, 10:07
1,521
0
Toti suntem asteptati acasa! Centura de siguranta in trei puncte Volvo – 50 ani de protectie!
De Redacţia PiataAuto.md
0
GALERIE FOTO (6 IMAGINI)
Centura de siguranta ca sistem de protectie a fost inventata in secolul XIX de catre George Cayley pentru a fi folosita in aviatie. Insa dupa ce aceasta a tinut ani buni pilotii in scaune, constructorii auto si-au dat seama ca este nevoie de acest sistem si pe pamant, in masinile pe care le construiesc. Motivul, foarte simplu, din cauza numarului de automobile ce crestea simtitor, aveau loc tot mai multe accidente, care din pacate se soldau cu ranirea grava a pasagerilor, sau chiar cu decesul acestora.

Primul constructor care a implimentat centura de siguranta cu trei puncte, a fost producatorul suedez de automobile Volvo, care la 13 August 1959 a livrat primul exemplar al modelului PV544 care era dotat cu astfel de sistem.

Se spune ca cea mai simpla metoda, deobicei e si cea mai buna... Astfel a crezut si inginerul companiei Volvo, Nils Bohlin, care inainte de a face parte din echipa producatorului suedez, a activat pe post de inginer aviatic, care a participat la elaborare scaunelor de catapultare, cunoscand astfel foarte bine care este forta generata de o coliziune.

Insa inainte ca Nils Bohlin sa elaboreze centura de siguranta in trei puncte, existau diferite tipuri de centuri de siguranta. In anii ’30 doctorii americani cereau tot mai mult constructorilor auto sa echipeze automobilele cu centuri de siguranta din cauza numarului mare de raniti. Prima solutie a fost centura de siguranta in doua puncte, insa ceva mai tarziu au existat si variante ce se prindeau si in trei puncte. Insa acestea nu activau corespunzator, dar cel mai ales nu-si protejau pasagerii suficient de bine in timpul accidentelor care aveau loc la viteze inalte.

Astfel, Nils Bohlin a stiu ca centura de siguranta trebuie sa absoarba din forta in zona corecta – in regiunea pieptului si a pelvisului, acolo unde corpul uman este mai puternic. In acelasi timp, utilizarea centurii trebuia sa fie usor de folosit si de aranjat.
In asa mod, cele mai importante caracteristici ale centurii de siguranta elaborate de Nils Bohlin, este ca aceasta era formata din o centura pentru regiunea braului si una diagonala pentru abdomen, in timp ce al treilea punct de cuplare al centurii se afla amplasat in partea laterala a scaunului. Astfel geometria centurii de siguranta in trei puncte capata forma literei “V”...

Pe piata scandinava, Volvo PV544 si Volvo Amazon erau primele modele care erau echipate cu aceasta inovatie mondiala la acel moment, ceea ce facea din Volvo primul producator de automobile care isi echipa standart vehiculele cu centura de siguranta in trei puncte. Inventia a fost patentata cu o patenta deschisa, pentru ca oricare doritor sa aiba libera permisiune de a implimenta acelasi sistem in alte vehicule

Insa, multi nu intelegeau ce pas important a fost facut pentru cresterea sigurantei in automobile, iar in asa mod au mai durat cativa ani pana cand marea majoritate a publicului si a constructorilor de automobile au inteles cat de importanta este aceasta pentru salvarea vietilor omenesti.

In anul 1963 Volvo a lansat in SUA dar si pe alte piete automobilele echipate cu centura in trei puncte, insa inaintea lansarii, Volvo a efectuat o serie de teste in cadrul carora au fost testate mai multe tipuri de centuri de siguranta, dovedindu-se inca o data ca cea in trei puncte oferea de departe cea mai buna protectie pasagerilor.

Cativa ani mai tarziu, in anul 1967, Volvo a prezentat rezultatele studiului “28.000 Accident Report” in cadrul unei conferinte ce dezbatea problemele de siguranta in trafic. Rezultatele se bazau pe datele din toate accidentele unde au fost implicate automobilele Volvo pe teritoriul Suediei timp de un an. Potrivit rezultatelor a devenit foarte clare pentru toti, ca centurile de siguranta au salvat vietile si au redus numarul ranitilor cu apropape 50-60 %, astfel, din acel moment, lumea a inceput sa atraga o atentie tot mai mare centurilor de siguranta.

Este dificil de a da numarul exact al vietilor salvate de centura de siguranta deoarece nu poate fi oferita o statistica clara. Cu toate acestea, se estimeaza ca peste un milion de persoane isi datoreaza vietile centurii de siguranta, care a salvat si mai multi oameni de la survenirea diferitor leziuni corporale grave.

Republica Moldova este una din statele care sanctioneaza conducatorii auto si pasagerii vehiculelor daca acestia nu au cuplat centura de siguranta. De curand au fost inasprite si amenzile pentru persoanele ce nu cupleaza centura de siguranta, sau pentru cei care i-au gasit un “loc” in spatele scaunului...Astfel, Codul Contraventional al Republicii Moldova stipuleaza in articolul 235 al.1 ca persoanele ce vor incalca regulile de folosire a centurii de siguranta vor fi sanctionate cu o amenda de la 300 la 400 lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Este important ca fiecare conducator auto si pasager sa inteleaga cat de importanta este centura de siguranta pentru sanatate si viata, inainte de survenirea unui accident rutier, in asa mod an de an mai multe persoane vor avea de suferit, si mai multi tati si mame nu-si vor plange copii.

Ca sa intelegeti ce impact ar avea cresterea cu un singur procent al numarului de persoane ce cupleaza centura de siguranta, va pot spune ca potrivit unor estimari, in SUA ar fi fost salvate an de an 2700 vieti omenesti, iar daca acest procent ar creste si in toate tarile europene, aproximativ 7.000 de persoane nu-si vor mai gasi anual sfarsitul pe trasee!

Redactia PiataAuto.md indeamna toti conducatorii auto si pasagerii autoturismelor sa cupleze centura de siguranta de fiecare data cand urca intr-un vehicul, deoarece s-ar putea ca anume aceasta sa va garanteze iesirea pe propriile picioare in cazul survenirii unui accident rutier!
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!