Prima pagină  »  Ştiri  »  Acesta este Duster, primul SUV Dacia 4x4!
19 NOIEMBRIE 2009, 11:52
1,693
0
Acesta este Duster, primul SUV Dacia 4x4!
De Ilie Toma
0
GALERIE FOTO (6 IMAGINI)
De mult timp se vehiculeaza zvonurile apartiei primului SUV din gama Dacia, iar ulterior acestea au fost si confirmate. S-a speculat mult si privitor la denumirea acestuia, iar succesul conceptului Duster, prezentat la Geneva in primavara acestui an, i-a determinat probabil pe francezi si romani sa aleaga aceeasi denumire si pentru modelul de productie.

Asadar, e oficial, primul SUV cu tractiune integrala din gama Dacia poarta denumirea de Duster. Dacia nu ne-a prezentat insa poze cu vreun automobil plicticos, fotografiat pe campii insorite, ci a aratat pentru inceput intregii lumi un Duster pregatit pentru curse! Si mai picant este faptul ca acestea sunt curse pe gheata, sau mai exact, seriile Andros Trophee!

Istoria curselor Andros incepe intr-un mod nostim. In 1985 Max Mamers, campion de rally al Frantei se intalneste cu Frederic Gervoson, proprietar al companiei Andros, la un eveniment dedicat fanilor rugby. Compania Andros producea in acele timpuri... magiunuri si compoturi... In acea iarna a anului 1985 cei doi petrec o mare parte din timp, impreuna cu mai multi prieteni ai lor, in curse pe gheata, organizate pentru pura placere. In 1990, prinde viata prima serie de curse oficiale, an de an acestea incluzand tot mai multe runde si bucurandu-se de o tot mai mare apeciere internationala. Astazi seriile Andros Trophee sunt cunoscute ca cele mai reprezentative curse pe gheata, cuprinzand o multime de clase de competitie.

Iar Dacia a ales sa-si prezinte Duster anume pe gheata, acolo unde ii pot fi puse la incercare in mod direct si spectaculos cele mai esentiale caracteristici: tractiunea integrala, performantele si robustetea. Cel care il va conduce va fi francezul Alain Prost, pilot cu o generoasa experienta in acest gen de curse. “Versiunea de curse a lui Duster a fost pregatita cu participarea specialistilor de la Renault Sport Technologies si am deplina incredre in performantele si fiabilitatea lui Duster, mizand pe o evolutie cu adevarat interesanta si performanta in sezonul care urmeaza sa inceapa”, declara Alain Prost.

Detalii tehnice picante: motor 3.0 V6 pozitionat central pe o Dacia!

Desi caracteristicile tehnice se refera deocamdata doar la versiunea care urmeaza sa participe in cursele Andros Thropee, totusi acestea denota increderea pe care o are Renault in platforma noului Duster.

Dusterul din imagini este echipat cu unul din cele mai bune motoare ale grupului Renault: 3.0 litri V6, cu numele de cod VQ30. Acest motor a fost si continua sa fie prezent pe modelele de top din gama Nissan si Renault, cele mai cunoscute pietii Moldovei fiind Nissan Maxima cu motor 3.0 litri V6 sau Renault Vel Satis 3.0. Derivate ale motorului sunt prezente pe Nissan 350 Z, mai noul 370 Z, Altima, si lista poate continua. Acest motor a luat in repetate randuri premul International Engine of the Year (Motorul Anului), fiind recunoscut ca unul din cele mai performante, fiabile si echilibrate din lume.

Pe acelasi Duster de curse, motorul nu va fi amplasat sub capota din fata, ci va avea o pozitionare pe partea centrala spre spate a caroseriei!

Motorul instalat pe Dusterul pregatit de curse produce 350 CP la 7500 rpm, iar cuplul atinge 360 Nm la 5500 rpm. Propulsorul este cuplat la o cutie de viteze secventiala in 6 trepte. Cu o lungime de 4001 mm, o latime de 1900 si o inaltime de 1690 mm, Dacia Duster in versiune de curse cantareste doar 950 kg – o greutate perfecta pentru curse de gheata!

Si totusi... Duster, primul SUV din gama Dacia

Pe langa rezonanta pe care o creaza Dacia punand primul sau SUV intr-o competitie de o asemenea avengura, Duster vine sa arunce o mare provocare segmentului 4x4. Dacia Duster se vrea a fi solutia pentru cei ce-si doresc un automobil 4x4 accesibil in achizitie si intretinere, generos echipat si placut de utilizat in viata cotidiana. Cu 150 000 de vehicule vandute doar in Franta din 2005, si cu o cota de piata ce a ajuns pana la 2.3 % in aceeasi Franta in anul 2009, Dacia si-a castigat o reputatie impecabila pe batranul continent, ea insemnand astazi automobile care reprezinta o noua gandire, si care livreaza toate elementele necesare exploatarii cotidiene placute, la un pret absolut onest.

Duster va fi al saselea model din gama Dacia, alaturandu-se lui Logan, Sandero, Logan MCV, Logan Pick-up si Logan Van.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!