Prima pagină  »  Ştiri  »  General Motors s-a razgandit, Opel nu mai este de vanzare!
4 NOIEMBRIE 2009, 10:31
1,132
0
General Motors s-a razgandit, Opel nu mai este de vanzare!
De Constantin Mihalachi
0
Consiliul de administrare al grupului General Motors a decis ca Opel/Vauxhall sa ramana in continuare in proprietatea GM, si ca in viitorul apropiat sa initieze o ampla campanie de restructurare a operatiunilor Opel/Vauxhall in Europa, pentru ai asigura o activitate sigura pe piata.

Amintim ca in prima jumatate a acestui an, din cauza recesiunii economice si a situatiei precare in care se afla grupul General Motors, care la un moment dat si-a declarat falimentul si a trecut printr-o grea procedura de revenire pe piata, s-a decis ca sa se renunte la Opel/Vauxhall, parte a grupului GM. In asa mod, dupa anuntul facut la 30 Mai 2009, procedura de transmitere a activelor Opel catre o alta companie era negociata insasi de cancelarul german Angela Merkel cu doi posibili cumparatori: grupul Fiat, sau consortiumul format din Sberbank Rusia (35 %), Magna International (20 %) si angajati Opel (10 %), urmand ca alte 35 % sa le detina in continuare General Motors.

Dupa lungi negocieri, grupul Fiat a iesit din cursa pentru Opel/Vauxhall, urmand ca alte doua companii sa declare interesul pentru procurarea producatorului german de automobile. Astfel, Magna acoperita de Sberbank Rusia a efectuat o modificare prin care ambii parteneri urmau sa detina 27.5 % din actiuni, modificare ce presupunea in sine reducerea eventualei influente din partea partenerului rus. Iar pe langa consortiumul Magna-Sberbank, s-au mai declarat interesate de Opel/Vauxhall companii precum Beijing Automotive Industries si investitorul belgian RHJ International, ultimul crescand oferta de la 275 la 300 mln Euro.

Totusi, in baza acordului venit de la guvernul german la 10 Septembrie 2009, General Motors si-a declarat intentia de a vinde operatiunile sale europene grupului Magna. Insa chiar si asa, in ziua de ieri, 3 Noiembrie 2009, consiliul de administrare a grupului General Motors a anulat intelegerea avuta cu Magna, dupa ce a ajuns la concluzia ca Opel/Vauxhall este crucial pentru strategia globala GM.

Potrivit presedintelui General Motors, Fritz Henderson, climatul economic european si-a revenit substantial din criza economica care l-a paralizat. Pe langa aceasta, si situatia economica a companiei General Motors s-a imbunatatit considerabil in ultimele luni, fapt ce da multa incredere ca afacerile europene pot fi restructurizate cu succes. Ba mai mult, Henderson s-a aratat predispus sa revina la parteneriatul cu producatorul rus de automobile GAZ, insa toate detaliile urmeaza sa fie dezvaluite mai tarziu.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!