Prima pagină  »  Ştiri  »  Sunt vinovat de producerea unui accident. Cum ma ajuta asigurarea obligatorie
13 NOIEMBRIE 2009, 15:52
1,594
0
Sunt vinovat de producerea unui accident. Cum ma ajuta asigurarea obligatorie de raspundere civila?
De Asterra Group
0
Deseori se intampla sa evitam in ultimul moment unele situatii imprevizibile ce apar in traficul aglomerat, fiind nevoiti sa facem manevre prin locuri nepermise pentru a evita un pieton sau un obstacol. Toate aceste actiuni in momentele critice sunt dictate de incercarea de a minimiza daunele materiale, dar mai ales victimele umane. Iar asigurarea obligatorie de raspundere civila este conceputa anume pentru a va absolvi pe cat posibil de raspundere fata de consecintele unui eventual accident.

In cele ce urmeaza, ne vom referi anume la acest tip de asigurare, care este si cel mai popular tip de asigurare din tara noastra.

Sa urmarim pentru inceput cateva aspecte legale.

Polita de asigurare obligatorie RCA, ofera protectia pe intreg teritoriul R. Moldova pentru prejudiciile cauzate de catre asigurat tertelor persoane pagubite in urma accidentelor rutiere, si anume:
• vatamare corporala sau deces
• avarii, deteriorari sau distrugeri ale unor bunuri, inclusiv autovehicule.

In baza asigurarii obligatorii de raspundere civila auto se platesc urmatoarele compensari de asigurare:
• in caz de vatamari corporale si deces a victimei accidentului rutier: indemnizatii pentru tratament medical sau compensari materiale stipulate de legislatie pentru cazurile de deces;
• in caz de daune partiale: costul reparatiilor, sau a inlocuirii pieselor avariate.

Exista un cuantum maxim al despagubirilor in cazul asigurarii obligatorii?

Despagubirea de asigurare este stabilita si achitata in urmatoarele limite:

a) de maxim 500 000 lei - la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numarul persoanelor pagubite intr-un accident;
b) de 350 000 lei - pentru fiecare persoana pagubita in caz de vatamari corporale sau deces, dar nu mai mult de 700 000 lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite intr-un accident.

Despagubirea pentru avarierea sau distrugerea autovehiculului nu poate depasi nici una din urmatoarele valori:

a) valoarea pagubei real suportate;
b) diferenta dintre valoarea autovehiculului de la data producerii accidentului si valoarea ramasa conform actului de reevaluare incheiat de catre o unitate de specialitate;
c) limita despagubirii indicate mai sus.

Pentru determinarea sumei de despagubire conform contractului RCA, se ia in calcul uzura autovehiculului din valoarea de producere a acesteia, uzura autovehiculului avariat fiind stabilita in dependenta de vechime, starea de intretinere precum si modul de utilizare. Sunt 3 criterii ale starii de intretinere a autovehiculului: buna, medie si satisfacatoare. De exemplu: autovehiculul cu vechimea de 1 an se ia coeficientul de uzura incepand cu 10% - pentru starea buna, 15% – starea medie si 20% - starea satisfacatoare, respectiv acestia se maresc cu 5%-10% pentru fiecare an de utilizare, in dependenta daca pe parcursul unui an au mai avut loc careva reparatii ale autovehiculului. Pentru comparatie, la asigurarea CASCO, Compania de Asigurări „ASTERRA GRUP” vine in favoarea clientului, cu conditia ca la producerea cazului asigurat, despagubirea de asigurare se efectueaza neluand in consideratie rabatul de uzura pentru piesele care necesita a fi schimbate in urma accidentului.

Daca ati avut un accident si sunteti victima acestui accident atunci aveti dreptul sa va adresati printr-o cerere de despagubire direct Asiguratorului de raspundere civila auto sau reprezentantului de despagubiri desemnat de acesta. Asiguratorul nu este in drept sa refuze examinarea si solutionarea cererii de despagubire depuse ci este obligat ca la prezentarea copiilor actelor privind accidentului produs emise de organele competente, sa efectueze o constatare privind producerea accidentului, imprejurarile, si respectiv concluziei acesteia sa plateasca despagubirile in termen de 10 zile calendaristice de la data finalizarii dosarului de daune.

Prin asigurarea obligatorie civila auto se asigura raspunderea civila a persoanei vinovate in producerea accidentului fata de persoana pagubita.

De ce obligatoriu?

Obligativitatea acestui tip de asigurare este un factor esential in functionarea ei. Scopul asigurarii de raspundere civila auto este ca persoana pagubita sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite indiferent de situatia materiala a persoanei care a provocat paguba.

Aceasta polita protejeaza, pe de o parte, persoana pagubita, garantand plata sumei necesare acoperirii pagubelor, iar pe de alta parte, protejeaza si persoana care a produs paguba, acesta fiind eliberat de la plata pagubelor cauzate tertului, bugetul acestuia nefiind afectat.

PiataAuto.md multumeste companiei de asigurari Asterra Grup pentru suportul in realizarea acestui articol.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!