Prima pagină  »  Ştiri  »  Saab prezinta primul sau vehicul electric: 9-3 ePower
20 SEPTEMBRIE 2010, 08:15
1,387
0
Saab prezinta primul sau vehicul electric: 9-3 ePower
De Ilie Toma
0
Saab face primul pas in lumea vehiculelor electrice, aducand la Salonul Auto de la Paris conceptul primului sau model electric. Vehiculul este dezvoltat pe baza break-ului 9-3 si va participa intr-o serie de teste intense incepand cu primele luni ale anului 2011.

Autonomia pe care isi propune noul model sa o obtina este de circa 200 kilometri, pastrand in acelasi timp toate aspectele practice ale break-ului Saab 9-3, cu propulsie traditionala. Stocarea energiei se va efectua in baterii lithium-ion cu densitate sporita.

Saab ePower semnifica si demararea primelor realizari tehnologice majore ale Saab de la despartirea marcii de General Motors si preluarea acestei de cei de la Spyker. Dupa cum afirma reprezentantii Saab, 9-3 ePower este rezultatul colaborarii dintre Saab, Boston Power (cei care livreaza bateriile), Electroengine in Sweden AB (producatorii motoarelor electrice), Innovatum (magamentul proiectului) si Power Circle (companie de livrare a electricitatii in Suedia).

Sub capota lui 9-3 ePower se va regasi un motor electric, ce poate livra pana la 184 CP, putere care va fi suficienta pentru a accelera vehiculul de la 0 la 100 km/h in doar 8.5 secunde. In acelasi timp, viteza maxima va fi limitata la 150 km/h.

Bateriile vor fi ocupa, in mare parte, spatiul destinat anterior rezervorului de combustibil si sistemului de evacuare. Pozitionarea lor la un nivel cat mai jos contribuie la o distributie echilibrata a maselor si mentinerea unei bune manevrabilitati a masinii. De asemenea, Saab anunta ca bateriile masinii vor fi capabile sa opeze de la o temperatura de -30 grade Celsius.

Masina va putea fi reincarcata de la prize domestice, timpul de incarcare variind intre 3 si 6 ore. De asemenea, in cazul prizelor cu voltaj mai mare, timpii de incarcare sunt redusi considerabil. Saab anunta ca bateria automobilului este conceputa sa functioneze fara a fi inlocuita cel putin 10 ani, in conditiile unei intensitati medii de exploatare.

Modelul va fi produs initial intr-o serie experimentala, de 70 de unitati, urmand a fi testat pe parcursul anilor 2011-2012. Toate vehiculele de test vor fi echipate cu un gen de “cutii negre” asemeni celor de pe bordul avionelor, care vor inregistra parametrii de functionare in conditiile exploatarii cotidiene, acestia fiind ulterior analizati de inginerii Saab.

Dupa cum afirma reprezentantii Saab, pana in 2015 vanzarile totale de automobile electrice in lume s-ar putea sa atinga cifra de 500 000 de unitati anual, iar Saab isi propune sa fie unul din actorii important in segmentul mobilitatii electrice.

La Salonul Auto de la Paris Saab va mai prezenta si doua motorizari diesel noi pentru proaspat-lansatul Saab 9-5. Este vorba de un turbodiesel cu doua turbochrarger-e, de 2.0 litri, care va dezvolta 190 CP. Motorul va fi disponibil si cu tractiune integrala.

Al doilea propulsor nou pentru Saab 9-5 este un benzinar turboaspirat, de 1.6 litri. Acesta va produce 180 CP, sau peste 112 CP per litru – unul din cei mai buni indici din industrie.
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!