Prima pagină  »  Ştiri  »  Câştigătoarea Mazda revine în lumea Le Mans!
26 MAI 2011, 13:31
2,079
1
Câştigătoarea Mazda revine în lumea Le Mans!
De Ilie Toma
0
Acum 20 de ani, în anul în care Uniunea Sovietică îşi trăia ultimele zile, Mazda câştiga cea mai solicitantă cursă de aduranţă, cele 24 ore de la Le Mans. Mazda era primul şi unicul producător japonez care a câştigat vreodată această cursă.

Bolidul câştigător purta numele de 787B, şi era propulsată de un motor de tip rotor, de care cei de la Mazda au fost întotdeauna ataşaţi. Propulsorul avea patru rotoare, care asigurau o putere totală de 700 CP. Mazda 787B a fost şi unicul automobil cu un astfel de motor care a concurat vreodată în Le Mans. Iar cu un an mai târziu, din cauza unor schimbări de regulament, motoarele de tip rotor nu au mai fost admise în competiţie.

În 1991, însă, Mazda şi-a îndeplinit visul de lungă durată, câştigând fastuos cursa de anduranţă de 24 ore de la Le Mans cu acest bolid. Şi asta după 17 ani de participare a producătorului în această competiţie! Iar din 1991 şi până astăzi, 787B a prins praful în muzeul Mazda din Hiroshima...

În acest an, însă, bolidul renaşte! Acelaşi exemplar câştigător din 1991 a părăsit muzeul Mazda şi a intrat în atelierul inginerilor pentru a fi readus la viaţă. Da, piesă cu piesă, inginerii au restaurat 787B pentru ca la 10 iunie acesta să poată „păşi” din nou la Le Mans...

Mazda 787B nu va concura însă în cursă, ci va efectua mai multe tururi demonstrative înainte de startul cursei, în semn de omagiu pentru victoria de acum 20 de ani. Ea va participa şi la parada piloţilor din interiorul oraşului Le Mans, care va avea loc cu o zi înainte de startul cursei.

În acest an, competiţia de anduranţă de la Le Mans va lua startul la 11 iunie, la ora 15:00 şi va sfârşi exact după 24 ore.

În galeria foto puteţi găsi o selecţie de imagini din arhiva Mazda, care prezintă bolidul în cursa Le Mans din 1991. De asemenea, găsiţi acolo şi imagini actuale, de la etapa de „reînviere” şi testare a lui 787B.
GALERIE FOTO (65 IMAGINI)
COMENTARII (1)
Mihail
Chişinău
la 26 Mai 2011 - 15:54
limuzina lu obama nu se diferentiaza tare de asa masini! deatita o chicat pe pince:)
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!