Prima pagină  »  Ştiri  »  Premieră: noul BMW Seria 6 Gran Coupe
12 DECEMBRIE 2011, 09:07
2,315
7
Premieră: noul BMW Seria 6 Gran Coupe
De Ilie Toma
9
GALERIE FOTO (40 IMAGINI)
Mercedes-Benz CLS, de astăzi ai o mare bătaie de cap! Pe piaţă tocmai a apărut un concurent-bombă: noul BMW Seria 6 Gran Coupe!

Odată cu lansarea noului model, BMW îşi face debutul într-un segment de nişă, creat de prima generaţie CLS, model care a şi tronat până în rezent acolo. E drept că de mai bine de un an, şi Audi A7 îşi face simţită prezenţa, însă noul model BMW Seria 6 Gran Coupe vine parcă mai decis ca oricine să muşte cea mai mare bucată a segmentului. Este şi primul coupe cu patru uşi din istoria BMW, de altfel, iar o astfel de premieră nu poate să nu vină şi cu o deosebită conotaţie de imagine pentru marca bavareză... Să vedem, deci, cât de tare s-au străduit cei de la BMW pentru noul lor model!

Noul Seria 6 Gran Coupe se lansează cu sloganul „Moving elegance”, sau „eleganţă în mişcare”. Proporţiile maşinii vin să întărească atributul de eleganţă, cu o siluetă lungă şi suplă, accentuată de proeminenţele masive ale capotei şi aripilor. Maşina măsoră peste 5 metri lungime (!) – sau, mai exact, 5,007 mm, fapt care o apropie de dimensiunile Seriei 7, cu doar 7 cm diferenţă. Faţă de versiunea standard a Seriei 6, Gran Coupe-ul este mai lung cu peste 11 cm. Cu aceeaşi diferenţă a crescut şi ampatamentul noului model faţă de Seria 6 „standard”. În mare parte, de plusul în lungime beneficiază pasagerei banchetei din spate, care este profilată pentru a adăposti doar două persoane, deşi, teoretic, ar putea încăpea şi o a treia persoană mai scundă acolo.

În partea din faţă, consola centrală este îndreptată spre cel de la volan, în tonul tendinţelor actuale ale mărcii, fapt care confirmă statutul de driver’s car al noului model. Fiind un model de nişă, însă, ambianţa de lux este cea care tronează cu adevărat la interior, mai ales că primele imagini cu interiorul noului model vin în cea mai exclusivistă dotare, BMW Individual. Pe consola centrală, chiar dacă design-ul comenzilor sistemului audio şi ale ale climatizării este oarecum familiar şi comun cu alte modele, execuţia acestuia este mult mai fină şi specială. În partea de sus a consolei, display-ul color are o mărime de 10.2 inch. Liniile orizontale lungi dau tonul în designul interiorului, accentuând spaţiul acestuia.

Chiar din start, clienţii vor putea opta pentru kitul de design M, care va da o notă suplimentară de agresivitate maşinii. De altfel, propulsoarele disponibile pentru noul BMW Seria 6 Gran Coupe sunt printre cele mai puternice, deci agresivitatea vizuală va fi completată şi de potenţialul dinamic al maşinii. Cel mai eficient propulsor vine pe versiunea 640d Gran Coupe şi dezvoltă 313 CP la 4,400 rpm. Vorbim aici de propulsorul diesel TwinPower Turbo, de 3.0 litri, cu 6 cilindri în linie. Valoarea maximă a cuplului acestuia este şi ea senzaţională, ajungând la 630 Nm! Cu o astfel de forţă sub capotă, noul Seria 6 Gran Coupe 640d poate atinge prima sută într-un timp aproape incredibil pentru un diesel: 5.4 secunde!

Cu doar 7 cai-putere mai mult, adică 320 CP, oferă motorul de 3.0 litri TwinTurbo pe benzină, de sub capota versiunii 640i GranCabrio. Cuplul maxim al acestuia este însă ceva mai modest, de 450 Nm, însă suficient pentru a înregistra acelaşi timp de acceleraţie de la 0 la 100 km/h ca şi motorizarea diesel: 5.4 secunde. Dacă dieselul indică un consum mixt de 5.5 litri la 100 km, atunci propulsorul pe benzină are nevoie de 7.8 litri de combustibil pentru acceaşi distanţă.



Cea mai puternică motorizare din meniu este 650i Gran Cabrio, care vine cu propulsorul V8 de 4.4 litri sub capotă. Mai nou, acesta încorporează şi tehnologia Valvetronic, care i-a permis să fie capabil de a livra 450 CP între 5,500 şi 6,000 rpm. Cuplul maxim al propulsorul se ridică la valoarea de 650 Nm şi este disponibil între 2,000 şi 4,500 rpm. Astfel, cea mai puternică versiune a Serie 6 Gran Cabrio poate atinge prima sută în doar 4.6 secunde – o cifră demnă de emblema M...

Ca şi varianta „standard” a Seriei 6, noul Gran Coupe va fi disponibil şi în versiune cu tracţiune integrală, cu acelaşi motor V8 sub capotă. Astfel, 650i xDrive Gran Coupe vine cu aceiaşi parametri de putere ai propulsorului, însă, datorită plusului de aderenţă dată de tracţiunea pe patru roţi, este cu 0.1 secunde mai rapidă decât versiunea cu tracţiune pe două roţi. Astfel, BMW 650i xDrive Gran Coupe are nevoie de doar 4.5 secunde pentru a atinge 100 km/h, cu start de pe loc.



Toate motorizările sunt limitate electronic la viteza maximă de 250 km/h. De asemenea, transmisia automată cu 8 rapoarte este standard pe toate versiunile noii Serii 6 Gran Coupe.

Noul BMW Seria 6 Gran Cabrio va fi asamblat la uzina din Dingolfing, din Germania. Aceeaşi uzină mai asamblează modele precum Seria 5, Seria 6 Coupe şi Convertible, precum şi Seria 7.
COMENTARII (7)
Sergiu
Hânceşti, Moldova
la 12 Decembrie 2011 - 12:06
n-am cuvinte ce-i de tare... nici n-am stiut de pregatirea acestui model, am ramas foarte placut surprins.
0
0
dima
Chişinău
la 12 Decembrie 2011 - 12:17
motorul diesel este super, 5.5l/100 km, exact cit un golf 2.0 diesel, dar de 3 ori mai multa putere si cuplu, arata extraordinar, iar in varianta M credca va fi so mai super.
0
0
BMWPower.MD
Chişinău
la 12 Decembrie 2011 - 13:28
dupa modelele lui Chris Bangle, actualele dau lovitura in toate segmentele si ingineria e la nivel! Nu am nimic de castigat la propriu dar nu pot sa nu ma bucur pentru BMW, fac ceva excelent!!!! Mai avem cateva premiere dupa 2012 care iar vor da tonul pe piata! Rullezzzzzzzzzzz!
0
0
BMWPower.MD
Chişinău
la 12 Decembrie 2011 - 13:36
apropo, ati observat ca unele poze sunt facut in aceleasi locuri/anturaj/ipostaza ca si cele de lansare a seriei 6 de pe vremea lui Bangle :) E63-ul
0
0
petro
Chişinău
la 12 Decembrie 2011 - 14:28
cel mai tare este ca atit motorul diesel cit si cel pe benzina au performante aproape egale,progres...
0
0
Crazywolf
Chişinău
la 12 Decembrie 2011 - 14:38
frumoasa masinika. respect profund pentru producatorii si inginerii BMW. caut sponsori darnici, vreu si eu una :)))
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 12 Decembrie 2011 - 22:04
In varianta coupe imi pare mai masiva si mai frumoasa, dar nici asa nu-i delok rea. Sooper BMW!!!
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!