Numerele de înmatriculare moldoveneşti de tip nou ar putea fi declarate nevalabile
25 Iulie 2014, 09:57
Comisia Naţională de Heraldică din Moldova s-a expus recent vizavi de incorectitudinea aplicării stemei de stat pe plăcuţele de înmatriculare de tip nou, eliberate de înterprinderea de stat „Registru”, informează noi.md. Expunerea comisiei a avut loc la solicitarea fostului director Moldova-Film, Ion Şiman, care a atenţionat comisia cu privire la neconcordanţa mai multor elemente grafice, prezente pe stema de pe plăcuţele de înmatriculare, în raport cu varianta oficială a stemei.

Noi.md face referire şi la o şedinţă în care directorului întreprinderii registru a menţionat că designul noilor plăcuţe, şi implicit a stemei aplicate pe ele, nu a fost anterior coordonat cu Comisia
Naţională de Heraldică, aşa cum prevede procedura legală. Se prare, însă, că pentru adoptarea unor schimbări va fi nevoie de pronunţarea instanţei de judecată asupra acestei situaţii.
Vor fi oare obligaţi toţi proprietarii de automobile înmatriculare în ultima perioadă să schimbe ulterior plăcuţele cu altele noi, cu design modificat?
ACTUALIZARE 19 Septembrie 2014:

Acum ceva timp, mai multe entităţi de presă din Moldova au publicat informaţii despre posibilitatea ca plăcuţele de înmatriculare de tip nou să fie declarate nevalabile ca urmare a unei expuneri a Comisiei Naţionale de Heraldică privind elementele grafice prezente pe stema plăcuţelor. Considerând-o drept informaţie de importanţă pentru proprietarii de automobile, PiataAuto.md a publicat o scurtă referire la o ştire la acest subiect, publicată iniţial pe portalul Noi.md, menţionând chiar în materialul publicat despre faptul că informaţia a fost preluată de pe Noi.md, iar pentru pentru adoptarea oricăror schimbări cu privire la statutul legal al plăcuţelor de înmatriculare „va fi nevoie de
pronunţarea instanţei de judecată asupra acestei situaţii.”

Astăzi la adresa redacţiei am primit o scrisoare de la Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, prin care această informaţie este dezminţită. Plăcuţele de înmatriculare sunt legale, iar informaţia precum că stema de stat aplicată pe acestea ar fi modificată nu ar implica ilegalitatea din oficiu, neexistând niciun act sau interdicţie aplicată de vreo autoritate în acest sens. Deci, cei de la Registru asigură toţi proprietarii de automobile din Moldova că plăcuţele de înmatriculare nu riscă declararea nevalabilităţii.

De asemenea, cei de la Registru ne-au solicitat să facem şi o dezminţire
cu privire la informaţia publicată iniţial de Noi.md prin care se făcea referire la o „şedinţă în care directorul întreprinderii de stat CRIS „Registru” a menţionat că designul noilor plăcuţe, şi implicit a stemei aplicate pe ele, nu a fost anterior coordonat cu Comisia Naţională de Heraldică, aşa cum prevede procedura legală.”, această informaţie fiind de asemenea catalogată de întreprinderea de stat drept una neveridică.

Redacţia PiataAuto.md îşi prezintă scuzele de rigoare pentru admiterea publicării acestor informaţii pe site-ul nostru, prin preluarea ştirii.
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
5
5,247
COMENTARII (8)
B.D.
Cahul, Moldova
la 25 Iulie 2014 - 12:39
sau timpit la cap?! daca se va dovedi ca sunt nevalabile, lasa sami dee alta placuta in schimb dar fara plata, nimeni nu le este devina ca fac totul din capul lor ce le tuna si le rasuna, chiar tara minunilor! :(
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 25 Iulie 2014 - 13:32
Cascati!!! Ma intreb cum Guvernul a autorizat asta si cum Comisia Nationala de Heraldica a luat acesta problema in vizor abia acum si nu in timpul elaborarii grafice a placutelor de inmatriculare? Evident, daca instanta de judecata va constata ca placutele trebuiesc inlocuite cu altele noi in conformitate cu Legislatia in vigoare, atunci nici un sofer nu va fi impus sa scoata un ban din buzunar in plus. O exceptie ar fi cazul cind noile placute vor suporta cheltuieli mai mari si va trebui de achitat diferenta, insa sper sa nu le mai puna chiar stema de aur :D
0
0
Cyber
Briceni, Moldova
la 25 Iulie 2014 - 13:35
Cu alte cuvinte viseaza cineva de acolo sus ceva si a doua zi o baga in lege, viseaza altul ceva de ce sa nu o bagam pe aceasta lege. Chiar nu inteleg, dupa ce baga o lege noua si trece o perioada de timp altii spun ca legea respectiva nu e valabila. Pai acei de sus unde au fost tot acest timp? Chiar sunt atat de orbi si nu observa ce legi se dau?
1)Coruptie...
2)Spalare de bani de la sarmanii cetateni...

Sa fi avut aripi... uitasem de mult timp de Moldova.
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 25 Iulie 2014 - 13:52
Aceste placute au fost elaborate tot din interesaul cuiva de a suplini caznaua cu niste bani, ceva similar s-a intimplat si in perioada cind au fost introduse pasapoartele biometrice la 1 ianuarie 2011. Cum se termina banii, inlokuim cu altceva si obligam lumea sa se conformeze... sa vedeti voi kum vor fi obligati soferii sa akite diferentele la placutele care vor iesi noi dupa elucidarea acestui caz, presimt asta...
0
0
Petru Amihalachioaie
Chişinău
la 25 Iulie 2014 - 14:17
VB_1One, +1.
O sa majoreze taxa de drum pentru a recupera banii de pe placute. :)
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 25 Iulie 2014 - 14:34
Petru: si asta vor faceo... :D
0
0
dima
Chişinău
la 25 Iulie 2014 - 14:42
390 lei costa placutele, nui mare tragedie, insa sint sigur ca judecata va hotari ca placutele sa fie schimbate doar la vinzarea sau reinmatricularea automobilelor, ca sa nu faca scandal!
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 25 Iulie 2014 - 22:19
dima: orikum o data si o data te cioknesti cu problema... ori mai devreme ori mai tirziu.
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!