(VIDEO) ASD vrea să desfiinţeze o trecere de pietoni de pe un traseu din Moldova, după ce un SUV a fost surprins la un pas de a accidenta un pieton

12 Martie 2024, 09:43
Redacţia PiataAuto.md
Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova anunţă că vrea să desfiinţeze o trecere de pietoni de pe traseul R6 Chişinău-Orhei, după ce un SUV a fost surprins la un pas de a accidenta un pieton acolo. E o abordare diferită de alte cazuri, când autorităţile se rezumau doar la eventuale amenzi pentru şoferi şi la îndemnuri de a circula mai precaut.
Totul s-a produs în apropiere de intersecţie cu drumul ce duce spre Ivancea, într-o regiune în care viteza e limitată la 50 km/h, existând indicatoare rutiere, dar şi marcaje pe asfalt, care amintesc despre această limită de viteză. Totodată, şi trecerea de pietoni e vopsită în roşu şi alb, pentru un contrast mai bun şi o vizibilitate de la distanţă mai mare.
Dar asemenea situaţii, precum cea din video, se repetă periodic. Întrucât trecerea de pietoni traversează 5 sau chiar 6 benzi de circulaţie dacă luăm în considerare şi rampa de pe partea opusă, unele maşini pot încetini sau opri, în timp ce cele de pe benzile alăturate eşuează să o facă în timp util şi reacţionează abia în ultimele secunde, creând situaţii de risc sau chiar accidente.
Din imagini se pot vedea o mulţime de urme de frâne lângă această trecere de pietoni, toate doar din ultima perioadă. Şi, chiar dacă există limite de viteze şi marcaje şi am putea spune că totul apare din cauza şoferilor care nu respectă limita de viteză şi nu sunt precauţi la acea trecere, principiile siguranţei rutiere civilizate spun că atunci când anumite încălcări se repetă atât de frecvent pe o porţiune de drum, până la nivelul unui fenomen, înseamnă că există o greşeală de proiectare acolo, care le favorizează. Şi ASD confirmă că zona e delimitată drept punct negru, ceea ce înseamnă că au existat şi pierderi de vieţi omeneşti aici.
Iar problema de bază e în existenţa trecerilor de pietoni nesemaforizate pe drumuri cu mai mult de o singură bandă pe sens. Am spus în repetare rânduri despre asta, că nici în oraş, nici în afara lui, nu trebuie să existe treceri în care două maşini să poată trece alături în acelaşi sens, dacă nu există semafor. Gândiţi-vă la cât de mult aţi circulat în alte ţări din UE şi amintiţi-vă dacă aţi văzut vreodată treceri cu două benzi pe sens. Fie se îngustează traficul la o bandă pe sens, fie se montează semafor, fir se creează un pasaj subteran comod, fără scări lungi, care să poată fi folosit pentru traversare. Pentru că imediat ce pui două benzi pe sens, plantezi riscuri, fie că faci asta în Moldova, fie că o faci în Germania sau Elveţia.
Iar cei de al ASD, pentru prima dată au reacţionat la această situaţie anunţând că vor amenaja o trecere de pietoni sub podul alăturat, ca aceasta să creeze o mai mare siguranţă în zonă. Nu ştim cât se uşor va putea fi folosită acea trecere şi cât de facil va fi accesul pentru cei cu dificultăţi de deplasare, dar e clar că o schimbare e necesară aici, la fel ca şi în toate situaţiile cu trecere similare din Moldova.

Vezi mai jos şi video-ul care i-a determinat pe cei de la ASD să reacţioneze, video-ul fiind publicat tot de ei.
0
6,177
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!