Fiat reînvie decapotabila 124 Spider utilizând platforma Mazdei MX-5!
18 Noiembrie 2015, 15:02
Pe la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut, Fiat a lansat o decapotabilă cu 4 locuri şi cu o siluetă elegantă. În 2016 decapotabila 124 Spider celebrează 50 de ani de existenţă, iar cu această ocazie italienii au dorit să o resusciteze. Totuşi, să creezi un
model de nişă este foarte greu
de unul singur.
Aceasta ne-au demonstrat şi cei de
la Toyota şi Subaru care au creat modelele gemene Toyota GT86 (Scion FR-S) şi Subaru BRZ. Deşi iniţial se
planifica lansarea modelului Alfa Romeo Spider elaborat pe platforma modelului MX-5, cei de la Fiat au decis să ia proiectul în mâinile sale.
Astfel şi s-a renăscut modelul Fiat 124 Spider datorită platformei tehnice geniale ale Mazdei MX-5. Noul Fiat 124 Spider a fost dezvăluit la Salonul Auto de la Los Angeles, piaţa din SUA fiind una dintre cele mai importante pentru acest model.
Designul noii decapotabile a fost proiectat în centrul de stil din Torino, având ca model vechiul 124 Spider
din 1966. Chiar dacă tangenţele cu modelul apărut acum 50 de ani în urmă sunt evidente, prin forma blocurilor optice, calandrul, linia
musculoasă a aripilor spate ce porneşte din regiunea mânerului,
logoul care este amplasat direct
deasupra capacului portbagajului, este în această maşină şi o puternică doză de brutalitate americană.
Spre exemplu, în unele unghiuri şi mai ales din spate, noul Fiat 124 Spider aduce aminte de Dodge Viper (Dodge intrând în componenţa alianţei Fiat Chrysler). Probabil designerii au dorit să insufle intenţionat acest spirit american noului model.

În fine este doar un MX-5 cu panourile caroseriei schimbate, despre modelul nipon amintind doar indicatoarele de direcţie de pe aripile faţă, mânerile uşilor, oglinzile exterioare, rama parbrizului, elementele de protecţie de după scaune şi acoperişul pliabil. Silueta a devenit mai întinsă cu aproape 140 mm, ceea ce a contribuit la sporirea masei totale cu 46 kg pentru varianta cu cutie manuală şi 43 kg pentru varianta cu cutie automată.
Apropo, de motorizări. Propulsorul noului 124 Spider este diferit de unităţile aspirate natural de 1.5 şi 2.0 litri regăsite sub capota Mazdei MX-5. Italienii au optat pentru unitatea proprie de 1.4 litri turbo pe benzină în 4 cilindri care dezvoltă 160 CP şi 250 Nm. Chiar dacă este un pic mai grea, cuplul mai mare cu 50 Nm o va ajuta să indice o dinamică similară cu
versiunea de 2.0 litri al modelului MX-5.

Similarităţile cu Mazda MX-5 se simt şi mai bine la interior, unde regăsim acelaşi volan, doar cu logoul Fiat şi acelaşi bord, care vine cu sistemul multimedia preluat de la MX-5, deşi a fost botezat Fiat Connect 7.0.
Noul Fiat 124 Spider va fi lansat în SUA în vara anului 2016 cu o primă ediţie de lux numită „Prima Edizione Lusso”, care se va deosebi prin culoarea azurie Azzurro Italia şi interiorul căptuşit în piele maro.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
2
2,199
GALERIE FOTO (33 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!