Acum 50 de ani apărea Toyota Corolla (Video)
15 Septembrie 2016, 18:38
La sfârşitul lunii martie 2016, cei de la Toyota SUA au celebrat 50 de ani de la debutul legendarei Toyota Corolla, iar acum şi europenii, celebrează acest jubileu cu o incursiune în istoria modelului. Denumirea Corolla vine de la latinescul „corola”, în română „corolă”, ceea ce reprezintă totalitatea petalelor ale unei flori.
Acum 50 de ani, în noiembrie 1966, a fost dat startul producţiei primei generaţii Corolla, la uzina din Takaoka, creată în exclusivitate pentru acest model. De-a lungul anilor modelul Toyota Corolla a fost caracterizată printr-un interior spaţios şi, cel mai important, printr-o durabilitate şi fiabilitate de invidiat, iar fiecare
generaţie nouă, a fost creată în conformitate cu dolianţele consumatorilor. Astfel oputem explica şi popularitatea imensă a modelului Corolla, care în perioada anilor 1966-2016 a fost produs în peste 44 de milioane de exemplare! În 2015, un total de 3,670 de exemplare Corolla au fost vândute zilnic în peste 150 de ţări ale lumii!
Prima generaţie (1966-1970)

Corolla a fost creată pentru a plăcea publicului larg, având un design dinamic, un caracter sportiv, suspensie MacPherson pe puntea faţă şi transmisie manuală în 4 trepte. Au fost disponibile trei tipuri de caroserii – sedan cu două uşi, sedan cu patru uşi şi break cu două uşi.
A doua generaţie (1970-1974)

Cea de-a doua generaţie a primit un design evoluat, cu linii curbate ale caroseriei, o nouă suspensie, dar şi o versiune coupe cu 2 uşi numită Corolla Levin (1972), care a fost dotată cu renumitul propulsor 2T-G.
A treia generaţie (1974-1979)

Pentru a treia generaţie a fost îmbunătăţit consumul şi nivelul
emisiilor cu introducerea noilor
propulsoare şi catalizatorului, în timp ce caroseria a fost testată în ţeava aerodinamică. Interiorul a primit materiale de o calitate mai bună şi o ergonomie mai bună.
A patra generaţie (1979-1983)

Compania niponă a investit şi mai mult în sporirea eficienţei modelului Corolla, iar o importanţă majoră o juca aerodinamica - a treia generaţie Corolla petrecând peste 400 de ore în tunelul aerodinamic! Confortul a fost sporit datorită noii suspensii, iar eficienţa datorită introducerii noului diesel de 1.8 litri.
A cincea generaţie (1983-1987)

Cea de-a cincea generaţie a fost proiectată cu ajutorul calculatorului, ceea ce a eficientizat procesul de elaborare. Deşi Corolla a trecut pe tracţiunea faţă, cea mai populară şi cunoscută însă, a fost versiunea sportivă cu nume de cod AE86, care era dotată cu propulsoare de 1.5 şi legendarul 4A-GE de 1.6 litri şi avea tracţiunea spate, fiind un model de succes în raliuri, dar şi modelul care a popularizat driftingul în anii 80, fiind considerat părintele acestui sport. Anume acest model fiind cea mai apreciată Corolla din întreaga istorie.
A şasea generaţie (1987-1991)

Inginerii au îmbunătăţit considerabil calitatea Corollei, datorită a peste 2,000 de îmbunătăţiri, printre care introducerea materialelor moi pentru bord, butoane plăcute la atingere şi izolarea fonică mai bună.
A şaptea generaţie (1991-1995)

Performanţele, designul, siguranţa şi fiabilitatea – toate aceste aspecte au fost îmbunătăţite. Interiorul a devenit mai spaţios şi mai calitativ, iar Corolla, mai carismatică.
A opta generaţie (1995-2000)

Inginerii au îmbunătăţit şi mai
mult eficienţa Corollei, dar şi
au redus impactul acesteia asupra mediului înconjurător, în timp ce consumătorii, au primit un model mai sigur şi mai calitativ cu costuri reduse de întreţinere şi rulare. Aceasta, probabil, este şi cea mai extravagantă generaţie produsă vreodată, fiind caracterizată de “faţa cu ochii mari”.
A noua generaţie (2000-2006)

Pentru prima data Corolla a fost
proiectată în Europa. Fiind dezvoltată de la zero, aceasta a avut scopul de a fi un model foarte accesibil, simplu în
exploatare, foarte fiabil şi cu un nivel de calitate caracteristic maşinilor dintr-un segment mai mare.
A zecea generaţie (2006-2013)

Odată cu a 10-a generaţie, Corolla a fost gândită ca un model global, care putea fi adaptat pentru Europa şi SUA, fără prea mari schimbări.
Deşi acest truc a fost utilizat şi anterior, unificarea a fost
considerabilă.
A unsprezecea generaţie (din 2013)

În 2013 apare a 11-a şi actuala generaţie Corolla, care recent a trecut şi printr-un facelift de mijloc de carieră (citiţi Testul Drive cu Toyota Corolla facelift), a atins noi standarde de siguranţă şi tehnologie. Fiind produse peste 44 de milioane de exemplare în 50 de ani, Corolla a devenit cel mai vândut model din lumea întreagă.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,551
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!