Curtea Constituţională: amenzile vor putea fi achitate în jumătate timp de 72 ore din momentul înştiinţării persoanei sancţionate

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că prevederea care permite achitarea amenzilor în jumătate timp de 72 ore din momentul constatării lor este neconstituţională! Potrivit judecătorilor, practic, persoanele sancţionate au la dispoziţie mai puţin de 72 ore în cazul în care amenda este livrată prin intermediul serviciilor poştale din cauza întârzierii livrărilor. Astfel, Înalta Curte a decis, că Parlamentul urmează să introducă modificări în Codul Contravenţional, încât timpul prevăzut pentru achitarea amenzii în jumătate să fie calculat din momentul înştiinţării făptaşului despre sancţiunea stabilită.
"Dincolo de această încălcare, Curtea a observat că între persoanele care pot achita jumătate de amendă pentru că primesc în timp util copia procesului-verbal de comitere a unei contravenții, prin intermediul serviciilor poștale, și persoanele care primesc cu întârziere copia procesului-verbal și nu își pot realiza în mod efectiv dreptul de a plăti amenda în jumătate, există o discriminare care nu este justificată în mod obiectiv și rezonabil", a menţionat Curtea Constituţională.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi atacată, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
1
2,703
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!