Trump a declanșat războiul comercial cu Uniunea Europeană? Părțile au aplicat taxe de import mărite!

SUA și Uniunea Europeană (UE) se află în pragul unui adevărat război comercial: părțile au aplicat taxe de import majorate pentru o parte din mărfurile comercializate, iar ulterior de aceste măsuri ar putea fi afectată industria auto, cât cea americană, atât și cea europeană. Președintele american va avea astăzi o întâlnire cu președintele Comisiei Europene în vederea ameliorării conflictului, însă probabilitatea că părțile vor putea identifica o soluție diplomatică pentru problema creată este extrem de mică, întrucât nici Donald Trump, nici Jean-Claude Juncker nu sunt dispuși să vină cu oferte concrete de soluționare în cadrul întrevederii.
La 1 iunie curent Donald Trump a introdus taxe de import mărite pentru producția din oțel și aluminiu, importate din Uniunea Europeană, Canada și Mexic, în mărime de 25% și, respectiv, 10%. În reacție, părțile, inclusiv Europa, au aplicat măsuri represalii cu taxe de import similare. Deocamdată UE a introdus taxe de 25% pentru mărfuri importate din SUA cu o valoare anuală de circa 2.8 miliarde euro. Taxele europene afectează, precum și în cazul celor aplicate de SUA, producția din oțel și aluminiu, dar și companii producătoare de motociclete. Astfel, asupra motocicletelor importate din SUA pe teritoriul Uniunii Europene după 22 iunie a fost aplicată o taxă de import majorată de la 10% la 25%.

Lucrurile ar putea să se agraveze începând cu luna august curent – Donald Trump a amenințat cu aplicarea unor taxe de import similare pentru industria auto europeană, iar în cazul aplicării acestora, autoritățile UE vor întreprinde măsuri similare. Efectele taxelor majorate le-am analizat minuțios mai devreme.
Pentru a preveni o eventuală catastrofă în industria auto, președintele american Donald Trump și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker își vor da o întâlnire astăzi, 25 iulie 2018, în SUA. Însă părțile nu sunt prea optimiste în vederea soluționării conflictului – Donald Trump afirmă, că Uniunea Europeană ar fi trebuit să vină cu o ofertă de eliminare a taxelor de import cu mulți ani mai devreme, iar în tot acest răstimp s-ar fi folosit de facilitățile oferite de autoritățile americane (taxe de import de 2.5% pentru mărfurile din Europa, în raport cu cele de 10% pentru mărfurile americane, aplicate pe Bătrânul Contintent). Deși, anterior, reprezentanții marilor producători auto europeni au venit cu propunerea de eliminare bilaterală a taxelor de import pentru automobile, se pare că autoritățile europene nu sprijină această idee, astfel încât Comisia Europeană a afirmat că Jean-Claude Juncker nu este dispus să vină cu oferte concrete la întrevederea cu Donald Trump.
Astfel, întâlnirea de astăzi pare a fi una decisivă, iar prognozele nu sunt prea optimiste. Donald Trump a amenințat din nou pe contul său de Twitter cu introducerea taxelor de 25% pentru automobilele importate din UE, iar europenii au amenințat anterior cu taxe similare pentru automobilele americane. În cazul în care negocierile de astăzi vor eșua, părțile ar putea aplica taxe de import majorate pentru mărfuri în valoare de circa 300 miliarde euro (!) importate reciproc anual.
0
1,678
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!